ОСТАННІ НОВИНИ

Дронів буде більше: Умєров каже, що контракти заплановані на сотні тисяч безпілотників

Наталя Дуляба

|

У 2024 році Агенція оборонних закупівель має укласти контракти на «сотні тисяч дронів». Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

«Дронів буде більше. Цього року в планах Агенції оборонних закупівель Міноборони – контракти на сотні тисяч БПЛА. Це, зокрема, довгострокові контракти, щоб виробники могли планувати масштабування виробництв», – зауважив міністр, коментуючи зустріч із більше ніж 120 виробниками безпілотників.

Рустем Умєров запевнив, що держава робить усе, аби технологічні інновації якнайшвидше потрапляли на фронт і не лише нищили ворога, а й рятували життя наших військових.

Зі свого боку віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров додав, що Україна адаптує законодавство та працює над полегшенням контрактування.

«Зараз нам треба стандартизувати вимоги та тактико-технічні характеристики для дронів. Також для виробників важливо розуміти прогнозування контрактів і потреб Генштабу, працюємо і над цим. Вірю в потенціал українських виробників та їхню можливість створювати революційні технології для поля бою», – відзначив він.

За словами Федорова, Сили оборони окреслили такі головні завдання для виробників дронів:

  • український «Ланцет»;
  • AI для автоматичного захоплення цілей;
  • керований боєприпас;
  • наведення на РЕБ та удар по них;
  • антидронові рішення.

Також Україна активно працює щодо розвитку роботизованих платформ, боєприпасів та засобів РЕБ – майже щотижня нова одиниця отримує кодифікацію за стандартами НАТО.

Загалом ринок дронів як такий з’явився в Україні лише у 2022 році. Зараз на ньому є понад 200 вітчизняних компаній, які займаються БпЛА або сервісами та продуктами у сфері безпілотників.

У 2023-му, за словами Михайла Федорова, вдалося суттєво масштабувати українське виробництво безпілотників: 67 моделей отримали кодифікацію, 58 отримали держконтракт.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський анонсував виробництво 1 мільйона дронів у 2024 році.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *