ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові продовжують «декомунізовувати» Пагорб Слави

Наталя Дуляба

|

З колони на вході на Пагорб Слави у четвер, 26 жовтня демонтували вислів, який прослав радянську армію. Про це повідомила керуюча справами виконкому Львівської міськради Наталія Алєксєєва.

Так, на вхідній колоні на Пагорб Слави дотепер висів пропагандистський вислів російською мовою: «Вічна слава героям, полеглим у бою за честь та славу нашої Батьківщини». Тепер його демонтували.

Ця частина монументу до демонтажу:

Після:

«Це ще не кінець – решта об’єктів цього простору невдовзі спочинуть в музеї. Але щоб остаточно дати життя простору, проходимо процедуру, аналогічну як із Марсовим полем», – зауважила Наталія Алєксєєва.

Зазначимо, саме напередодні в обласній адміністрації заявили, що Львівська громада є одним із головних аутсайдерів декомунізації, оскільки не поспішає демонтовувати радянську символіку й пам’ятники. Йшлося зокрема про монумент у селі Ситихів, а також про Пагорб Слави у Львові.

Відразу на наступний день пам’ятник у Ситихові таки знесли, а ще через день – продовжили роботи на Пагорбі Слави.

Як відомо, навесні 2022 року з Пагорбу Слави у Львові вже демонтували принаймні частину радянської символіки. Зокрема, звідти прибрали зірку, серпи та молоти, все це перенесли у музей «Територія терору».

Втім дотепер залишається невирішеним питання щодо низки пам’ятників, встановлених на Пагорбі Слави, а також самих поховань радянських воїнів. Втім процедура демонтажу таких об’єктів потребує дозволу від Міністерства культури, оскільки меморіальний комплекс «Пагорб слави» з 1994 року є частиною історико-архітектурного заповідника «Личаківський цвинтар».

Тут поховані російські та радянські військовики, які загинули під час Другої світової війни. Загальна площа території становить 0,76 га, на якій розташовані три великі пропагандистські скульптури та десятки могил.

Об’єкти, які потрібно демонтувати з території Пагорба Слави:

Останнє фото – могила НКВДиста Ніколая Кузнєцова, перепоховати останки якого росіяни хочуть щонайменше з 2020 року. Для цього вони надсилали у Львівську міськраду відповідні звернення, а після відмов навіть подавали до суду, втім мерія все одно вирішила не віддавати останки Кузнєцова. Цьогоріч уночі 24 липня прах НКВДиста намагались викрасти. Підкоп на могилі зробив львів’янин Руслан Літвінов, за що суд його оштрафував.

Як повідомляв Львівський портал, загалом на Львівщині досі стояли більше двох сотень радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову працює робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, то в таких випадках проводять ексгумацію і перепоховання.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Станом на кінець жовтня на території області знесли вже більше 260 радянських пам’ятників та інших пропагандистських об’єктів. Залишилось ще пів сотні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Наталія Алєксєєва, ЛОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *