ОСТАННІ НОВИНИ

У Ситихові таки демонтували радянський пам’ятник

Наталя Дуляба

|

Після критики в обласній адміністрації Львів негайно зніс пам’ятник радянській армії у селі Ситихів, що входить до складу Львівської громади. Відповідні фото опублікував перший заступник міського голови Андрій Москаленко.

«Ситихів. Деколонізація. Демонтовано», – так прокоментував посадовець демонтаж і подякував керівництву Шевченківської райадміністрації, якій підпорядковане село, за оперативність.

У пресслужбі мерії Львова додають, що пам’ятник радянським воїнам встановили у 1970-х роках на узліссі села Ситихів без дозвільних документів.

Монумент не має балансоутримувача та не внесений до переліку пам’яток архітектури містобудування, історії, мистецтва та археології. Його знесли 25 жовтня, а відповідне рішення виконком Львівської міськради прийняв 10 жовтня.

Нагадаємо, напередодні у Львівській ОВА підбивали проміжні підсумки декомунізації в області і заявили про два аутсайдери – Львівську та Лопатинську – і закликали їх демонтувати радянські пам’ятники до кінця 2023 року.

Під час обговорення у ЛОВА особливу увагу приділили саме Львівській громаді, на території якої досі стоїть кілька великих пам’ятників, що возвеличують окупанта. Зокрема, йшлося про монумент у Ситихові, а також про Пагорб слави у Львові.

Як повідомляв Львівський портал, загалом на Львівщині досі стояли більше двох сотень радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову працює робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, то в таких випадках проводять ексгумацію і перепоховання.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Станом на кінець жовтня на території області знесли вже більше 260 радянських пам’ятників та інших пропагандистських об’єктів. Залишилось ще пів сотні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *