ОСТАННІ НОВИНИ

Судили львів’янина, який хотів викопати прах агента НКВС Кузнєцова

Андрій Котенський

|

Личаківський районний суд Львова виніс вирок львів’янину, який спробував підняти надгробну плиту на могилі радянського диверсанта-розвідника Миколи Кузнєцова на Пагорбі слави. За наругу над могилою львів’янину Руслану Літвінову призначили покарання у вигляді 17 тис. грн штрафу, повідомляє Zaxid.net.

Як вказано у вироку суду, який винесли у вересні 2023 року, випадок трапився пізно ввечері 23 липня 2023 року на Пагорбі слави. Обвинувачений Руслан Літвінов за допомогою двох домкратів пошкодив надгробну плиту на одній з могил.

Справу розглянув суддя Назар Стрепко, який визнав Руслана Літвінова винним у нарузі над могилою та призначив йому 17 тис. грн штрафу. На вирок ще може бути подана апеляція.

Раніше Львівський портал повідомляв, що вночі 24 липня на Пагорбі слави у Львові невідомі спробували викрасти прах радянського агента НКВС Миколи Кузнєцова. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Зазначимо, що це вже не перший випадок спроби викрасти прах Кузнецова. В січні 2021 року на місці поховання російського розвідника Миколи Кузнецова, виявили підкоп. Також вже неодноразово розмальовували надгробок на могилі Миколи Кузнецова та навіть крали із нього металеві букви і цифри.

Нагадаємо, виконком Львівської міської ради відмовив у наданні дозволу на перепоховання в Росії останків радянського розвідника Миколи Кузнецова.

Після цього Касаційний адміністративний суд Верховного суду України зобов’язав виконком Львівської міськради дозволити це. Однак, незважаючи на рішення суду, виконавчий комітет Львівської міськради все ж вирішив не віддавати на перепоховання останки агента НВКС.

Довідка:

Микола Кузнецов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району. За однією з версій, він сам підірвав себе гранатою, за іншою – загинув в бою. Посмертно йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Останки розвідника ексгумували і перепоховали на Пагорбі Слави у Львові у 1960 році.

Ще на початку 2000 років у Львівську міськраду звертались ветерани Єкатеринбурга із проханням посприяти в перепохованні Кузнецова в Єкатеринбурзі. Тоді комісія з військових поховань відмовила їм.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *