ОСТАННІ НОВИНИ

Офіційно: Львів не віддасть останки агента НКВС Кузнецова на перепоховання у РФ

Соломія Головіна

|

Виконком Львівської міської ради, врахувавши позицію Служби безпеки України та Міністерства культури, вирішив відмовити у наданні дозволу на перепоховання в Росії останків радянського розвідника Миколи Кузнецова, який захоронений у 1960 році на Пагорбі Слави. Таке рішення прийняли під час засідання виконкому в п’ятницю, 24 квітня, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як зауважив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, мерія звернулася до СБУ та Мінкульту, оскільки питання перепоховання останків радянського розвідника у РФ виходить за рамки компетенції міста і є державним.

«Ми вже розглядали це питання. Зважаючи на суспільний резонанс і те, що йде мова про перепоховання у країні, яка сьогодні воює з Україною, прийняли рішення звернутися до СБУ та Мінкульту, щоб отримати їхні позиції», – сказав посадовець.

Зауважимо, що з проханням передати в Росію останки Миколи Кузнецова звернулась його племінниця Маргарита Брюханова. Радянського диверсанта-розвідника хотіли перепоховати на Широкорєчєнському військово-меморіальному комплексі у Єкатеринбурзі.

Андрій Москаленко процитував позицію Мінкульту, яке переконане, що «в умовах російсько-української війни, яка триває, будь-які офіційні контакти України з державою-агресором, в тому числі пов’язані з історичним минулим, є небажаними, оскільки можуть мати негативні суспільно-політичні наслідки». Тому, розгляд питання про передачу останків для перепоховання радянського розвідника Миколи Кузнецова у Росії, на переконання Мінкульту, «на даний час є недоцільним і передчасним».

У офіційному листі СБУ зазначається, що «отриману інформацію буде враховано при відновленні переговорного процесу стосовно осіб, які утримуються на території Росії, а також анексованого Криму».

Зважаючи на ці відповіді, виконком вирішив відмовити у наданні дозволу на перепоховання у Росії Миколи Кузнецова.

Нагадаємо, у лютому виконком ЛМР вирішив перенести розгляд питання про дозвіл на перепоховання у Росії радянського розвідника Миколи Кузнецова.

Ми також публікували позицію Мінкульту щодо цієї ситуації: у відомстві вважають недоцільною передачу РФ останків розвідника.

Зазначимо, що у Львові вже неодноразово розмальовували надгробок на могилі Миколи Кузнецова та навіть крали із нього металеві букви і цифри.

Довідка:

Микола Кузнецов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району. За однією з версій, він сам підірвав себе гранатою, за іншою – загинув в бою. Посмертно йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Останки розвідника ексгумували і перепоховали на Пагорбі Слави у Львові у 1960 році.

Ще на початку 2000 років у Львівську міськраду звертались ветерани Єкатеринбурга із проханням посприяти в перепохованні Кузнецова в Єкатеринбурзі. Тоді комісія з військових поховань відмовила їм.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *