ОСТАННІ НОВИНИ

На цвинтар у Верхньому Синьовидному перенесли 54 останки солдат армії СРСР

Наталя Дуляба

|

У Верхньому Синьовидному ексгумували 54 останки солдат радянської армії та співробітників органів влади СРСР повоєнного періоду й перепоховали їх на цвинтарі. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської облради.

Поховання радянських військових часів Другої світової війни досі знаходилось у центрі Верхнього Синьовидного, що входить до складу Сколівської громади. Тепер у межах декомунізації останки ексгумували і перенесли на кладовище.

Загалом йдеться про 54 останки не лише солдат армії СРСР, але й співробітників радянських органів влади повоєнних часів. Всі роботи проводили фахівці обласного комунального підприємства «Меморіально-пошуковий центр «Доля».

Це вперше на Львівщині кількість знайдених і перепохованих останків збіглася з обліковою документацією.

«Це перший випадок, коли кількість похованих збіглася з обліковими списками. Бо під час попередніх розкопок не збігалась кількість похованих, зазначених у списку, і тих, хто реально був похований. Тут кількість збіглася. Перепоховання відбулося з центру Верхнього Синьовидного на місцеве кладовище, де і мають бути всі загиблі», – прокоментував керівник Меморіально-пошукового центру «Доля».

Ексгумацію й перепоховання проводили за рішенням сесії Львівської обласної ради про проведення декомунізації й деколонізації області, очищення області від маркерів радянського тоталітарного режиму.

Після завершення робіт Верхньому Синьовидному фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля» почали розкопки у центрі міста Сколе.

Нагадаємо, загалом на Львівщині досі стояли більше двох сотень радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову запрацювала робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, то в таких випадках проводять ексгумацію і перепоховання.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Дотепер на території області знесли вже 195 радянських пам’ятників.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛОР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *