ОСТАННІ НОВИНИ

Вночі у Львові намагались викрасти прах агента НКВС Кузнецова

Ольга Денисяка

|

Вночі 24 липня на Пагорбі слави у Львові невідомі спробували викрасти прах радянського агента НКВС Миколи Кузнєцова. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Якесь недолуге хотіло вкрасти прах Кузнєцова. Спроба невдала. Тепер працює поліція. Повторюсь. Кузнєцов нам не потрібен, але просто так – не віддамо. За деталями до ГУР», – йдеться в повідомленні.

У поліції наразі не повідомляють деталей інциденту.

Зазначимо, що це вже не перший випадок спроби викрасти прах Кузнецова. В січні 2021 року на місці поховання російського розвідника Миколи Кузнецова, виявили підкоп. Також вже неодноразово розмальовували надгробок на могилі Миколи Кузнецова та навіть крали із нього металеві букви і цифри.

Нагадаємо, виконком Львівської міської ради відмовив у наданні дозволу на перепоховання в Росії останків радянського розвідника Миколи Кузнецова.

Після цього Касаційний адміністративний суд Верховного суду України зобов’язав виконком Львівської міськради дозволити це. Однак, незважаючи на рішення суду, виконавчий комітет Львівської міськради все ж вирішив не віддавати на перепоховання останки агента НВКС.

Довідка:

Микола Кузнецов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, який загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин Бродівського району. За однією з версій, він сам підірвав себе гранатою, за іншою – загинув в бою. Посмертно йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Останки розвідника ексгумували і перепоховали на Пагорбі Слави у Львові у 1960 році.

Ще на початку 2000 років у Львівську міськраду звертались ветерани Єкатеринбурга із проханням посприяти в перепохованні Кузнецова в Єкатеринбурзі. Тоді комісія з військових поховань відмовила їм.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *