ОСТАННІ НОВИНИ

Екологічні збитки від підриву Каховської ГЕС оцінюють у 1,5 млрд доларів

Наталя Дуляба

|

За попередніми оцінками збитки від підриву росіянами Каховської ГЕС становлять близько 1,5 млрд доларів. Втім остаточну суму можна буде встановити лише після деокупації та завершення активних бойових дій. Про це 5 вересня повідомив перший заступник голови Держекоінспекції України Дмитро Заруба під час брифінгу у Military Media Center.

«Всі підрахунки збитків довкіллю ми проводимо за відповідними методиками, затвердженими Міндовкілля. Але проблемою є те, що ми, звичайно, не можемо дістатись до всіх територій, оскільки там або йдуть активні бойові дії, або вони є під окупацією. Але станом на сьогодні приблизно розраховані збитки щодо Каховського водосховища складають 1,5 млрд доларів. І це ще не остаточні розрахунки», – сказав він.

За словами Дмитра Заруби, оцінені наразі збитки, завдані довкіллю підривом Каховської ГЕС, включають затоплення і забруднення територій, забруднення води, зокрема й нафтопродуктами, шкоду, завдану екосистемі, трьом національним природним паркам тощо.

Заступник голови Держекоінспекції розповів, що підрив росіянами Каховської ГЕС спричинив порушення середовища існування риби, молюсків, ракоподібних, птахів, земноводних та інших тварин, які заселяють акваторію та прибережні комплекси від греблі Каховського водосховища і нижче за течією до Кінбурнського півострова.

А значне масоване потрапляння прісної води до Чорного моря призвело до певного його опріснення у прибережних регіонах Одещини. Утім поступово ситуація вже стабілізувалась.

Особливу небезпеку, за словами Заруби, становлять вибухонебезпечні предмети. А території, замулені після підриву дамби, вкрай складно розміновувати. Роботи на такому ґрунті можуть зайняти до 15 років.

Чи потрібно відновлювати зруйновану Каховську ГЕС і в якому масштабі, Дмитро Заруба каже, що одностайної відповіді наразі немає. Експертне середовище розділилось на два табори, тож дискусії тривають.

«Але велика кількість сільськогосподарських земель не має води. І як наступного року буде  з продовольчою безпекою, теж велике питання», – зауважив зі свого боку посадовець.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища, невдовзі воно пішло повністю під воду. Попередньо було відомо про загибель 21 людини, втім згодом ця кількість зросла до 32 осіб.

Загалом у зону надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, де проживали близько 900 тисяч людей.

За кілька днів після підриву збитки, завдані довкіллю, оцінювали у 55 млрд грн. Через масштабне затоплення територій виникла загроза розвитку й швидкого поширення інфекцій, в тому числі й холери. На початку вересня завершили ліквідовувати наслідки підриву Каховської ГЕС, жодного випадку холери не зафіксували.

Невдовзі після підриву в «Укргідроенерго» заявили, що зруйнована Каховська ГЕС відновленню не підлягає. За попередніми оцінками на це потрібно близько 1 млрд євро. Ще у стільки ж обійдуться інші супутні роботи, пов’язані з забезпеченням роботи самої ГЕС. Нещодавно уряд затвердив проєкт відбудови Каховської ГЕС.

Підрив українські правоохоронці розслідують за статтею екоцид і порушення законів війни. За справу взялися й експерти Міжнародного кримінального суду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *