ОСТАННІ НОВИНИ

Підрив Каховської ГЕС завдав збитків довкіллю на 55 млрд грн, – Шмигаль

Наталя Дуляба

|

За попередніми підрахунками збитки, завдані довкіллю через підрив Каховської ГЕС, оцінюють у понад 55 млрд грн. Про це на засідання уряду 9 червня заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Попередні підрахунки збитків довкіллю, завданого внаслідок дій російських терористів, зробило Міндовкілля. При цьому ці цифри ще не є остаточні. Швидку оцінку збитків внаслідок підриву Каховської ГЕС має також надати і Світовий банк.

«Затоплені величезні масиви сільськогосподарських земель. За даними Міністерства аграрної політики, 10 тисяч гектарів лише на Правобережжі. Після сходження води потрібно відновлювати ґрунти та понад 30 систем зрошення. Необхідно переглядати попередні розрахунки щодо потреб України на відбудову», – сказав Денис Шмигаль.

За його словами, тільки на відбудову гідроелектростанції потрібно щонайменше 1 млрд євро. Ще стільки ж коштуватимуть інші супутні роботи на цьому об’єкті.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища, невдовзі воно пішло повністю під воду. У зоні затоплення опинились близько 80 населених пунктів, розпочато евакуацію.

Крім того, під час теракту у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн нафтопродуктів, які понесло течією у Чорне море.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що зруйнована Каховська ГЕС відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

Українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид і порушення законів війни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *