ОСТАННІ НОВИНИ

Підрив Каховської ГЕС: Україна відкрила кримінальне провадження

Анастасія Диняк

|

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС розпочато розслідування за статтею екоцид. Ситуацію прокоментував генпрокурор України Андрій Костін. Про це повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора.

Так, за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни (ст. 441, ч. 1 ст. 438 КК України).

Наразі правоохоронними органами вживаються заходи для встановлення масштабів руйнування. Проводяться першочергові дії для фіксування злочину, скоєного армією РФ.

«Росія здатна лише руйнувати та вбивати. І не зупиниться ні перед чим. Підрив Каховської ГЕС – черговий доказ цього і міжнародний злочин. Сьогодні загнані в кут окупанти вбивають та лишають без домівок тисячі людей, яких ще вчора хотіли «інтегрувати до РФ». Людожерська тактика «випаленої землі», гідна Гітлера», – наголосив Костін.

Він підкреслив, що кінець злочинного російського режиму може бути лише один – поразка та трибунал.

«Кожен, хто ще думає, що з агресором можна про щось говорити, має пам’ятати потоки брудної води, яка змиває домівки людей, що спали мирним сном», – додав генпрокурор.

Очільник Служби безпеки України Василь Малюк заявив, що до відповідальності мають бути притягнені не лише «верхівка путінського режиму», але й рядові виконавці.

«Підірвавши греблю Каховської ГЕС, РФ остаточно довела,  що є загрозою для всього цивілізованого світу. Адже лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість – і на полі бою, і в міжнародних судах», – наголосив він.

Нагадаємо, близько 02:30 год. ночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища. Із населених пунктів правобережжя Херсонщини розпочали евакуацію. За даними ОВА, у критичній зоні опинились близько 16 тисяч людей. Через небезпеку довелося знеструмити частину Херсона.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що окупанти повністю зруйнували Каховську ГЕС і вона відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

Зі свого боку українська розвідка каже, що російські окупанти у паніці підірвали дамбу, бажаючи таким чином ускладнити дії українських військових.

Президент України Володимир Зеленський анонсував, що скликає засідання РНБО. На правобережжі Херсонщини у посиленому режимі працюють всі екстрені служби.

Передісторія

Українська розвідка стверджувала, що війська РФ замінували Каховську ГЕС ще в квітні 2022 року, а в жовтні почали встановлювати вибухівку у шлюзах та на опорах. Напередодні втечі з Херсона росіяни розглядали варіант здійснення теракту на ГЕС і звинуватити в цьому Україну. Втім цього не сталось.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, якщо російські окупаційні війська наважаться підірвати Каховську ГЕС, тоді Крим залишиться без води на 10-15 років, а, можливо, навіть назавжди.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *