ОСТАННІ НОВИНИ

Підрив ГЕС: у Дніпро потрапили 150 тонн мастила

Анастасія Диняк

|

Під час екстреного засідання РНБО стало відомо, що унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, у річку Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн мастила. Про це повідомили у пресслужбі президента України.

«Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, близько 02:30 год. ночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища. Із населених пунктів правобережжя Херсонщини розпочали евакуацію.

За даними ОВА, у критичній зоні опинились близько 16 тисяч людей. Через небезпеку довелося знеструмити частину Херсона.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що окупанти повністю зруйнували Каховську ГЕС і вона відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС розпочато розслідування за статтею екоцид. В Офісі президента заявили, що, за попередньою інформацією, Каховську гідроелектростанцію підірвала 205-та мотострілецька бригада ЗС РФ.

Президент України Володимир Зеленський провів термінове засідання РНБО щодо підриву росіянами Каховської ГЕС та розповів про ризики.

Зі свого боку українська розвідка каже, що російські окупанти у паніці підірвали дамбу, бажаючи таким чином ускладнити дії українських військових.

Передісторія

Українська розвідка стверджувала, що війська РФ замінували Каховську ГЕС ще в квітні 2022 року, а в жовтні почали встановлювати вибухівку у шлюзах та на опорах. Напередодні втечі з Херсона росіяни розглядали варіант здійснення теракту на ГЕС і звинуватити в цьому Україну. Втім цього не сталось.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, якщо російські окупаційні війська наважаться підірвати Каховську ГЕС, тоді Крим залишиться без води на 10-15 років, а, можливо, навіть назавжди.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *