ОСТАННІ НОВИНИ

Підрив Каховської ГЕС забрав життя 32 українців

Наталя Дуляба

|

Внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС підтверджено загибель 32 людей, ще 39 вважають зниклими безвісти. Про це 5 вересня повідомив представник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони України Владислав Дудар під час брифінгу у Military Media Center.

«На цей час через підрив Каховської ГЕС підтверджено кількість загиблих – 32 особи. 28 людей постраждали. Також наразі не встановлено місце перебування ще 39 осіб. Всього з підтоплених населених пунктів евакуйовано 2783 особи», – сказав він.

Водночас Владислав Дудар наголосив, що досі залишається невідомою кількість загиблих на лівому березі Дніпра, який є під окупацією.

У піковий момент неконтрольованого скиду води загалом було підтоплено 612 кв км території Херсонської й Миколаївської областей. Більшість, майже 555 кв км, охопило саме Херсонщину, при цьому 68% припало саме на її окупованої території.

Також було затоплено майже 81 тисячу га національних природних парків, осушено частину парку «Кам’янська січ».

Зазначимо, що станом на вересень приблизні екологічні збитки від підриву росіянами Каховської ГЕС оцінюють у 1,5 млрд доларів.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища, невдовзі воно пішло повністю під воду. Попередньо було відомо про загибель 21 людини, втім тепер ця кількість зросла до 32 осіб.

Загалом у зону надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, де проживали близько 900 тисяч людей.

Через масштабне затоплення територій виникла загроза розвитку й швидкого поширення інфекцій, в тому числі й холери. На початку вересня завершили ліквідацію наслідків підриву Каховської ГЕС, жодного випадку холери не зафіксували.

Тим часом в «Укргідроенерго» заявили, що зруйнована Каховська ГЕС відновленню не підлягає. За попередніми оцінками на це потрібно близько 1 млрд євро. Ще у стільки ж обійдуться інші супутні роботи, пов’язані з забезпеченням роботи самої ГЕС. Нещодавно уряд затвердив проєкт відбудови Каховської ГЕС.

Підрив українські правоохоронці розслідують за статтею екоцид і порушення законів війни. За справу взялися й експерти Міжнародного кримінального суду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *