ОСТАННІ НОВИНИ

Росія підірвала Каховську ГЕС

Андрій Котенський

|

Російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Про це повідомило Оперативне командування «Південь».

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін також підтвердив, що рашисти знищили Каховську ГЕС. Через прорив дамби почалася евакуація населення, вода досягне критичного рівня через 5 годин.

«Російська армія здійснила черговий акт терору – вона підірвала Каховську ГЕС. За п’ять годин вода досягне критичного рівня, розпочалася евакуація мешканців небезпечних районів. Прошу зібрати документи та речі першої необхідності та чекати на автобуси евакуації. Окремо звертаюся до мешканців лівого берега: прошу зробити все необхідне, щоб убезпечити себе та врятувати своє життя – терміново залиште небезпечну територію», – заявив Прокудін.

Херсонський журналіст Костянтин Риженко, у своєму Telegram-каналі перший опублікував кадри наслідків руйнування Каховської ГЕС.

За даними Херсонської ОВА,  потенційні зони затоплення на правобережній частині річки Дніпро. Це села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон – острів Корабел.

Передісторія

Українська розвідка стверджувала, що війська РФ замінували Каховську ГЕСС ще в квітні 2022 року, а в жовтні почали встановлювати вибухівку у шлюзах та на опорах. Напередодні втечі з Херсона росіяни розглядали варіант здійснення теракту на ГЕС і звинуватити в цьому Україну. Втім цього не сталось.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, якщо російські окупаційні війська наважаться підірвати Каховську ГЕС, тоді Крим залишиться без води на 10-15 років, а, можливо, навіть назавжди.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *