ОСТАННІ НОВИНИ

Україні вдалося уникнути спалахів холери після підриву Каховської ГЕС, – МОЗ

Маркіян Рой

|

Ліквідація наслідків після теракту на Каховській ГЕС завершена, не виявлено жодного випадку захворювання на холеру. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він зазначив, що після руйнування греблі гідроелектростанції 6 червня до зони надзвичайної ситуації потрапило 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, в яких проживало близько 900 тисяч населення.

Без доступу до питної води опинилося близько 700 тисяч українців. Для потреб населення та недопущення спалахів інфекційних хвороб до зони надзвичайної ситуації було доставлено 148 тисяч тонн питної та технічної води.  Центри контролю та профілактики хвороб видали 237 тисяч таблеток для знезараження питної води для населення та для підприємств водопостачання й об’єктів критичної інфраструктури.

«Щоб не допустити погіршення санітарної ситуації, на постраждалих територіях було розгорнуто три інфекційних хаби для лікування пацієнтів з підозрами на гострі кишкові інфекції та холеру. Ці заклади були забезпечені спеціальними наборами медикаментів, більше ніж три тисячі людей із гострою кишковою інфекцією були обстежені на холеру – холери не виявлено в жодному випадку», – зазначив головний державний санітарний лікар України.

З липня на територіях постраждалих громад, де вода повністю відступила, а земля підсохла, фахівці дослідили понад 100 проб ґрунту на територіях Миколаївської та Херсонської областей, що зазнали затоплення.

Щодо води, морської та річкової, з поверхневих водойм – моніторинг продовжуватиметься. Органи місцевого самоврядування та громади будуть поінформовані в разі фіксації відхилень чи невідповідності санітарно-гігієнічним нормам. Загалом, якщо у перші дні після затоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС за бактеріологічними показниками невідповідність санітарним нормам сягала 35%, зараз рівень забруднення водойм знизився до відхилення у 10% в окремих точках моніторингу.

Нагадаємо, у Херсонській і Миколаївській областях заборонили купатися у водоймах та користуватися водою з криниць. Воду рекомендують вживати у пляшках, яку привозять. Для знезараження води слід використовувати спеціальні таблетки, якими, як кажуть у МОЗ, південні регіони забезпечені на кілька місяців наперед.

Не можна ловити і їсти рибу, виловлену у забруднених водоймах, а також купувати продукти на стихійних ринках.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *