Перша група пілотів завершить навчання на F-16 наступного літа, — ЗМІ

Маркіян Рой

|

За даними західних ЗМІ, перша група із шести українських пілотів завершить навчання на винищувачах F-16 не раніше наступного літа через мовні курси. Про це пише Українська правда.

Так, за словами двох українських посадовців, лише шість пілотів – приблизно половина ескадрильї – пройдуть перший раунд навчання. Ще двоє пілотів були визначені як резервні кандидати.

Хоча пілоти вже вільно володіють англійською мовою, як наголошують співбесідники видання, вони повинні спочатку пройти чотиримісячні курси англійської мови в Британії, щоб вивчити термінологію, пов’язану з реактивними винищувачами.

Це навчання відбуватиметься разом з наземним персоналом, який може гірше володіти англійською мовою, оскільки, за словами українських посадовців, Данія попросила спочатку навчати цілі екіпажі, а не лише пілотів. Міністерство оборони Данії відмовилося від коментарів.

Відтак, це відсуває початок бойової підготовки, яка, як очікується, триватиме пів року, на січень. Друга група приблизно такої ж кількості буде готова через шість місяців або приблизно наприкінці наступного року.

Ще 20 українських пілотів готові до навчання англійською мовою, повідомили офіційні особи США, додавши, що більшість найкращих українських пілотів, як очікується, залишаться в Україні, де вони здійснюватимуть вильоти на літаках радянської розробки, які стріляють французькими ракетами SCALP і британськими Storm Shadow.

Бригадний генерал ПС ЗСУ Сергій Голубцов повідомив, що в перервах між вильотами українські пілоти весь останній рік відвідували онлайн-курси англійської мови.

«Для льотного та наземного персоналу проведуть додаткові спеціалізовані навчання з термінології, необхідної для опанування F-16. Навчати пілотів та інший персонал в Україні цій термінології не було можливості через відсутність досвіду», — розповів він.

За словами генерала, оскільки відібрані пілоти вже мають високий рівень базової англійської мови, вивчення додаткової термінології «не займе багато часу».

Міністерство оборони Данії відмовилося коментувати, скільки часу триватиме програма, або відповідати на запитання про можливі затримки. Уряд Нідерландів працює з Румунією над створенням навчального центру в Румунії, але офіційні особи США заявили, що це займе час.

Нагадаємо, до організації навчання для українських пілотів на F-16 зголосились 11 країн: Бельгія, Канада, Люксембург, Данія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія.

Станом на середину липня навчання для українських пілотів ще не розпочались. Попередньо відомо, що вони мають стартувати у серпні.

Водночас досі навіть приблизно невідомо, скільки саме літаків F-16 отримає Україна. Однак президент Володимир Зеленський вже говорив, що задоволений тією кількістю винищувачів, які збираються надати деякі західні партнери.

Зі свого боку в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *