ОСТАННІ НОВИНИ

У Повітряних силах пояснили, скільки Україні потрібно F-16 для переваги над ворогом

Ольга Денисяка

|

Керівник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов заявив, що для переваги над ворогом у повітрі Україні необхідно принаймні 3-4 ескадрильї літаків F-16 по 12-16 одиниць на конкретному напрямку. Про це він розповів у інтерв’ю Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Також він уточнив, що навіть кілька винищувачів F-16, які можуть здійснити пуск ракети на відстані більше ніж 100 кілометрів, «вже змусять ворога замислитись і реагувати на це». Водночас для того, аби українським військовим спланувати операцію щодо знищення або завдання ударів, варто розуміти, що «ще треба якийсь ешелон забезпечення».

«Щоб спланувати від А до Я операцію, я думаю, варто говорити хоча б про ескадрилью, хоча б про 12-16 літаків», – каже Голубцов.

Начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ уточнив, що це лише «початковий етап», а насправді військовим треба більше винищувачів.

«Якщо ми розуміємо, що проти нас угруповання, скажімо так, 50 ескадрилій і 39 аеродромів, з яких вони (російські військові – ред.) виконують завдання, звичайно, нам хотілося б більше. Але якщо це буде хоча б 3-4 ескадрильї, я думаю, що на окремому напрямку ми зможемо завоювати перевагу в повітрі і змусити ворога взагалі відмовитись від тих ударів, які вони зараз завдають на певній ділянці, на певній смузі оборони», – підсумував Голубцов.

Водночас, 26 травня у Міноборони казали, що українські військові потребують близько 48 одиниць винищувачів F-16, аби звільнити українські території від російських військ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що високий представник ЄС Жозеп Боррель сподівається, що передача винищувачів F-16 в Україну розпочнеться найближчим часом та заявив, що навчання пілотів уже почалися.

Однак згодом речник Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат заявив, що наразі триває процес підготовки, але навчання українських льотчиків на винищувачах F-16 ще не розпочалося.

Минулого тижня Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До неї вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

Також Білий дім підтвердив, що в подальші місяці США і союзники обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні винищувачі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *