ОСТАННІ НОВИНИ

Пілоти ще не поїхали на навчання на F-16, – Повітряні Сили

Наталя Дуляба

|

Повітряні Сили ЗСУ спростовують поширену інформацію про те, що начебто українські пілоти вже вирушили на навчання на F-16. Про це йдеться у заяві військових, оприлюдненій 17 липня.

«Хто уже “відправив пілотів” на F-16, просимо надати першоджерело, де речник Повітряних Сил про це сказав. Або виправити новини, вибачитись і перестати красти один в одного фейкові новини», – вказано в заяві.

Після включення речника Повітряних Сил Юрія Ігната в ефір національного телемарафону вранці 17 липня й з’явились новини про те, що нібито українські льотчики вже поїхали на навчання, проте це не так. Юрій Ігнат жодних подібних заяв не робив.

Він, зокрема, говорив, що опановування F-16 – це довгострокова перспектива. Будуть кілька груп льотчиків: перша – пілоти з бойовим досвідом та відповідною кількістю годин польоту, які будуть перенавчатися, а не вчитися з нуля. Друга група – це пілоти, які проходитимуть базову підготовку, удосконалюватимуть англійську мову та спочатку освоюватимуть легкомоторні літаки західного зразка і лише потім зможуть розпочати перехід на F-16.

«Чекаємо, щоб перша група виїхала, слідом за ними буде друга група. Питання в тому, на яких майданчиках вони будуть навчатись, яка їхня пропускна здатність», – зауважив Юрій Ігнат.

Водночас речник Повітряних Сил додав, що, чекаючи на початок курсу з перенавчання на F-16, Україна теж мала виконати деяке «домашнє завдання», зокрема пілоти вдосконалювали свою англійську мову.

«Треба було ще виконати деяке домашнє завдання, адже перехід на винищувачі західного типу передбачає певні заходи. Це вже зроблено, пілоти вже декілька місяців чекали на це історичне рішення, ми його дочекалися…Вночі було оголошено, що США сприятимуть підготовці українських пілотів, їхньому перенавчанню на літаках F-16, про що заявив Джейк Салліван. Це хороші новини для нас», – прокоментував Юрій Ігнат.

Додамо, що напередодні радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван в інтерв’ю CNN заявив, що Джо Байден дав зелене світло навчанню українських пілотів на F-16, тож американський уряд сприятиме цьому, як тільки будуть готові країни Європи. За його словами, для підготовки таких тренувальних можливостей потрібно ще кілька тижнів.

Нагадаємо, до організації навчання для українських пілотів на F-16 зголосились 11 країн: Бельгія, Канада, Люксембург, Данія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія. Попередньо відомо, що старт запланований на серпень.

Водночас досі навіть приблизно невідомо, скільки саме літаків F-16 отримає Україна. Однак президент Володимир Зеленський вже говорив, що задоволений тією кількістю винищувачів, які збираються надати деякі західні партнери.

Зі свого боку в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *