ОСТАННІ НОВИНИ

«То був день щастя»: Зеленський задоволений кількістю F-16, які має отримати Україна

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський зрадів, коли дізнався, скільки саме винищувачів F-16 західні партнери готові передати Україні. Той день він назвав своїм «днем щастя». Про це глава держави розповів 6 червня під час спілкування зі ЗМІ з нагоди Дня журналіста.

«Партнери знають, скільки літаків нам потрібно. Я вже отримав від деяких наших європейських партнерів розуміння щодо кількості, вона потужна. Я дуже радий тій інформації, яку одержав від деяких держав. У мене був такий день щастя. Це була серйозна, потужна пропозиція», – цитує Зеленського його пресслужба.

Він розповів, лідери низки країн підтвердили готовність надати Україні винищувачі F-16 під час саміту у Молдові 1 червня, тепер ще потрібне спільне погодження зі США. При цьому Україна вже готується забезпечити відповідну інфраструктуру, втім це, за словами Володимира Зеленського, потребуватиме певного часу.

Разом із тим Володимир Зеленський виступає за те, щоб так звана «коаліція винищувачів» була зафіксована окремою домовленістю. Не виключено, що це може відбутися вже на черговому засіданні у форматі «Рамштайн».

«І тоді розпочнеться підготовка всієї інфраструктури. Це нешвидко. Є розуміння, що робити. Командувач (Повітряних сил ЗСУ, – ред.) Микола Олещук розуміє, де робити, що робити, у якій кількості», – сказав глава держави.

Нагадаємо, у травні Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До неї вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

Згодом Білий дім підтвердив, що найближчими місяцями США і союзники обговорюватимуть, коли і скільки винищувачів отримає Україна. Тим часом українські Повітряні Сили кажуть, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї літаків, тобто від 36 до 64 F-16.

Тренуванням українських пілотів на винищувачах F-16 керуватимуть Данія та Нідерланди. Самі навчання ще не розпочались, наразі триває підготовка.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *