ОСТАННІ НОВИНИ

Храм Московського патріархату у Самборі перейшов до ПЦУ

Андрій Котенський

|

Релігійна громада Свято-Успенського храму Пресвятої Богородиці, що у Самборі, перейшла до Православної церкви України. Відповідний указ про прийняття колишньої церкви московського патріархату у лоно ПЦУ підписав митрополит Львівський Макарій – архієрей Православної церкви України.

Копію указу про прийняття церкви під покров ПЦУ на вимогу місцевої парафії опублікував радник керівника Львівської військової адміністрації Олег Радик.

За даними із оприлюдненого документу, процедура переходу була завершена 18 квітня 2023 року.

Як відомо, 19 квітня 2023 року Самбірська міська рада заборонила діяльність УПЦ Московського патріархату.

Нещодавно храм Московського патріархату у Мостиськах також перейшов до ПЦУ.

Зазначимо, на початку квітня після скандалу з побиттям військового священнослужителем у храмі УПЦ МП у Хмельницькому, в Україні з новою силою спалахнуло суспільне обурення щодо діяльності московської церкви. Після інциденту мешканці Хмельницького на зборах виступили за те, щоб парафія УПЦ МП перейшла до Православної церкви України.

Невдовзі після цього рішення про перехід до ПЦУ прийняла й парафія Свято-Георгіївського кафедрального собору УПЦ МП у Львові. Сталося це після наполягань львів’ян. Тепер це є храм Великомученика Юрія Переможця, богослужіння на Вербну неділю тут відправила ПЦУ.

Паралельно на Сихові нарешті демонтували дерев’яну церкву УПЦ МП, яку ще у 1990-х роках звели незаконно, ще одну московську церкву виселили з приміщення на вул. Антоновича. Всі церкви УПЦ МП у Львові досі функціонували, незважаючи на заборону мерії, введену ще влітку 2022 року.

Після всіх цих подій у Львові Митрополит Львівський і Галицький УПЦ МП Філарет офіційно заявив, що відмовляється переходити до Православної церкви України.

8 квітня мешканці Борислава зібрались біля місцевої церкви УПЦ МП і закликали духовенство й парафіян перейти до ПЦУ. Сам храм наразі опечатали. Хоча Бориславська міська рада заборонила діяльність УПЦ МП ще в травні 2022 року.

10 квітня у Трускавці парафія УПЦ МП подала звернення, аби її прийняли до ПЦУ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *