ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський Свято-Георгіївський кафедральний собор переходить до ПЦУ. Оновлено

Анастасія Диняк

|

Громада церкви святого Великомученика Георгія УПЦ Московського патріархату, що на вулиці Тараса Бобанича у Львові, прийняла рішення перейти до Православної церкви України. Про це повідомив очільник ЛОДА Максим Козицький.

«Церква на вулиці Тараса Бобанича у Львові. Зараз у храмі ставлять остаточну крапку в існуванні тут так званого московського патріархату. Парафіяни ухвалюють рішення про перехід у ПЦУ. Сподіваюся, вже найближчим часом ця церква стане Гарнізонним храмом ПЦУ», – написав Козицький.

«Храм на Тараса Бобанича перейшов від московської церкви до Православної церкви України.Тепер він називатиметься на честь Святого Юрія Переможця. Отець Олег відправляє молебень за українське військо. Приходьте в неділю святити лозу», – написав заступник голови Львівської облради Юрій Холод.

Оновлено:

Наразі вже є розпорядження очільника ЛОВА Максима Козицького про реєстрацію змін до статуту громади Української Православної Церкви святого великомученика Георгія у м. Львові.

Після проведення всіх юридичних процедур громада офіційно називатиметься «Релігійною громадою Львівської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) парафії Великомученика Юрія Переможця у місті Львові».

Нагадаємо, напередодні мер Львова Андрій Садовий заявив, що приміщення Московського патріархату на вулиці Пекарській приймуть на баланс міста, самобуд на Сихові ліквідують, а храм Свято-Георгіївський собор на вулиці вулиці Тараса Бобанича належить церкві Московського патріархату.

14 грудня Служба безпеки України провела обшуки в УПЦ МП у Львові. Тоді на території Львівської єпархії УПЦ (МП) антиукраїнську літературу та документи щодо сприяння мобілізації в РФ.

Зокрема, спецслужби провели обшуки в церкві святого Великомученика Георгія УПЦ Московського патріархату та в осередках релігійни громад Московського патріархату у трьох районах Львівської області.

Довідка:

Храм святого Великомученика Георгія з 1992 року є кафедральним собором Львівської єпархії УПЦ МП.

До початку Першої світової війни ця церква була єдиним легальним православним храмом у всій Галичині та належала до Буковинської митрополії. У міжвоєнний період вона була центром Галицького деканату Польської православної церкви в межах Варшавської єпархії. У 1945-1946 роках храм був кафедрою Львівської єпархії Українського екзархату РПЦ.

На початку березня 2022 року, тобто невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії, в храм святого Великомученика Георгія УПЦ МП у Львові навідались правоохоронці, аби перевірити, чи не переховуються там диверсанти і не зберігають у церкві зброю. Спочатку священнослужителі ввічливо спілкувались українською, а потім один із них вирішив зателефонувати, вочевидь, дяку. Під час розмови священник перейшов на російську і навіть почав вживати лайку, обурюючись, чому в церкві проводять обшук.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *