ОСТАННІ НОВИНИ

Хмельницький храм УПЦ МП, де побили військового, переходить до ПЦУ

Наталя Дуляба

|

У неділю, 2 квітня, у Хмельницькому більшість учасників зборів біля Свято-Покровського кафедрального собору УПЦ МП проголосувала за перехід до Православної церкви України. Ключі від храму передали ревізійній комісії, яку обрали містяни під час зібрання. Про це пише Суспільне.

Як розповів голова ревізійної комісії Юрій Смаль, до собору зайшла ревізійна комісія, ЗМІ й попередній секретар храму Олександр Рибчинський, аби описати майно. Далі церкву закриють, а богослужіння до Великодня за східним обрядом у ній не проводитимуть.

За попередніми даними, на зібранні релігійної громади офіційно зареєструвалися 1235 людей.

Вже 3 квітня представники комісії понесуть документи про перереєстрацію цієї релігійної громади в ОВА.

Як пише Громадське, за дотриманням порядку під час зібрання стежили правоохоронці. До храму люди прийшли з прапорами та плакатом «Московський патріархат — прокляття України». На вхід до собору почепили плакат із написом «КДБ».

Біля входу до церкви стояли священники, їх оточували кілька чоловіків спортивної зовнішності. В УПЦ МП заявили про штурм собору «радикалами», а інцидент у соборі назвали провокацією. Самі священнослужителі покидали територію через задній вихід.

За словами місцевого депутата Юрія Смаля, голови зборів з переходу церкви, ключі від церкви передав митрополит Хмельницький і Староконстянтинівський Антоній (Василь Фіалко).

У коментарі виданню військовий капелан ЗСУ архімандрит Даниїл (Тарнавський) додав, що зараз «відбуваються офіційні перереєстраційні заходи». «Ми описуємо майно, яке належить кафедральному собору, щоб завтра тут нічого не винесли і не сказали, що хтось щось украв», – сказав він.

Після цього собор опечатають, а згодом у церкві почне проводити богослужіння ПЦУ, стверджує Даниїл.

Зі свого боку міський голова Хмельницького Олександр Симчишин згодом опублікував відео, як у парафіян Свято-Покровському кафедральному соборі лунає молитва українською мовою. Він відзначив, що це відбувається вперше за десятки років.

Як повідомляв Львівський портал, у неділю, 2 квітня, священник Свято-Покровського Кафедрального собору УПЦ МП у Хмельницькому побив у храмі військовослужбовця, який висловив обурення проти діяльності Московського патріархату.

На військового склали адмінпротокол, а за фактом побиття священнослужителем бійця відкрили кримінальне провадження.

Після розголосу, якого набула ситуація у самому місті і в соцмережах, мер Хмельницького Олександр Симчишин заявив, що міськрада на позачерговій сесії проголосує за припинення користування УПЦ МП всіма земельними ділянками на території громади.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *