ОСТАННІ НОВИНИ

На Сихові почали демонтаж церкви УПЦ МП

Наталя Дуляба

|

У четвер вранці, 6 квітня, на Сихові почали демонтовувати самовільно зведену церкву святого Володимира УПЦ Московського патріархату. Про це повідомив заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

«Громада ПЦУ проводить благоустрій території, забираючи наявні незаконні конструкції споруди Московського патріархату на Сихові. Все за законом. Поліція забезпечує порядок. Сподіваємося, обійдеться без провокацій. Вони нікому насправді не потрібні», – написав посадовець.

Зазначимо, що церква святого Володимира УПЦ МП розташована на просп. Червоної Калини, 89. Довкола храму ще з 90-х років не вщухав земельний скандал, адже його збудували незаконно.

На місці присутні представники мерії, Православної церкви України, правоохоронці. Під час демонтажу самобуду московської церкви описують все майно, а процес знімають на відео.

Як розповів отець Олег, священник Свято-Преображенського кафедрального собору ПЦУ, якому нещодавно мерія Львова погодила виділення цієї земельної ділянки, парафію Московського патріархату неодноразово попереджали про намір будівництва тут нової церкви і просили самостійно прибрати свій самобуд. Проте московські попи ігнорували звернення.

«Ми просили громаду УПЦ МП, щоб вона забрали своє майно, свій самобуд, адже ця капличка побудована без жодних документів. На жаль, вони не дослухались, тому було прийнято рішення, щоб привести ділянку до порядку. Ми підписали відповідний договір із підрядником. Демонтаж цієї каплиці йде без варварства, без плюндрування. Всі ікони, освячені речі, все інше майно ми описуємо, знімаємо на відеокамеру. Якщо Московський патріархат захоче забрати всі ці речі, ми, звісно, це зробимо», – сказав отець Олег.

Зазначимо, нещодавно міський голова Львова Андрій Садовий анонсував, що найближчим часом церкву УПЦ МП на Сихові мають демонтувати. Землю під нею мерія Львова передасть храму святого Володимира Великого ПЦУ, який розташований відразу по сусідству.

На цій території Православна церква України хоче звести Свято-Преображенський кафедральний собор. Хрест під майбутнє будівництво заклав сам Митрополит Епіфаній під час свого візиту восени 2021 року.

Нагадаємо, з початком повномасштабної війни Росії проти України невідомі розмальовували сихівську церкву Московського патріархату написами «Дім Путіна» та «чорти ФСБ», а влітку минулого року вона ще й горіла. Невдовзі після цього випадку стало відомо про рішення парафії щодо переходу до ПЦУ.

Днями під московською церквою на Сихові відбулась одиночна акція, під час якого львів’янка стояла з плакатом та запитувала, скільки ще українців має загинути на війні, аби у Львові не було філії РПЦ.

На це відреагувала одна зі старших жінок, вочевидь прихожанка храму, яка відповіла, що повномасштабну війну розпочали саме українці. Ще один чоловік, виходячи з самобуду, заявив, що він «русскій».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Любомир Зубач, Андрій Маринюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *