ОСТАННІ НОВИНИ

Комісія з перевірки Києво-Печерської Лаври оголосить висновки після 15 травня

Наталя Дуляба

|

Комісія Мінкультури з перевірки збереження культурних цінностей Києво-Печерської Лаври, яку орендувала УПЦ МП, підготує свої висновки після 15 травня. Про це йдеться у відповіді міністерства на запит Інтерфакс-Україна.

«Наказом Міністерства культури та інформаційної політики від 16 березня 2023 року №115 утворено комісію з перевірки наявності, умов зберігання та стану збереження культурних цінностей, переданих із Національного заповідника “Києво-Печерська Лавра” до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічий монастир) Української православної церкви… Комісія здійснює зазначену перевірку від 15 березня до 15 травня. Після завершення роботи комісії буде підготовлено відповідні висновки», – йдеться у відповіді Мінкультури.

Водночас робоча група, яка проводила перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, що знаходиться на території Києво-Печерської Лаври, виявила порушення з боку монастиря УПЦ МП.

Зокрема, монастир Московського патріархату без дозволу заповідника передав у користування третіх юридичних осіб будівлі на території Нижньої лаври. Також виявлено порушення у сфері охорони культурної спадщини.

У відповіді Мінкульт вказує, що на підставі цих порушень і було ухвалено рішення про розірвання договору щодо безоплатного користування монастирем УПЦ (МП) майном Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра».

Як повідомляв Львівський портал, 12 квітня спеціальна комісія Міністерства культури та інформаційної політики розпочала перевірку приміщень Києво-Печерської Лаври і на той момент уже працювала над заявою про злочин щодо знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини.

Передісторія

Національний заповідник «Києво-Печерська Лавра» з 29 березня розірвав договір безоплатної оренди зі Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (Чоловічим монастирем) УПЦ МП через виявлені порушення, які встановила спеціальна Міжвідомча робоча група. Про це і необхідність виїхати Московський патріархат попереджали завчасно. Однак митрополит Павло (Лебідь) публічно заявляв, що УПЦ МП не збирається виселятись із території Києво-Печерської Лаври.

УПЦ МП подала позов проти заповідника, але суд відмовив у його задоволенні. Кілька днів на території Києво-Печерської Лаври було неспокійно. Тут збиралися віряни, церковники УПЦ МП, представники комісії Міністерства культури, яка мала проводити інвентаризацію майна Лаври. Однак її двічі не пустили до церков священники й прихожани Московського патріархату. Через це Мінкульт звернувся у поліцію.

Колишній намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ МП Павло в оточенні прихильників перешкоджав діяльності журналісті, зокрема погрожував побиттям, а одну кореспондентку штовхнув.

1 квітня Шевченківський суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебідя) до 30 травня за підозрою у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

2 квітня митрополит УПЦ МП Онуфрій проігнорував рішення суду про виселення і очолив літургію у Хрестовоздвиженському храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *