ОСТАННІ НОВИНИ

Митрополит УПЦ МП Павло погрожував побиттям палицею і штовхнув журналістку

Наталя Дуляба

|

Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь) на території пам’ятки погрожував побити журналістів палицею, а одну з кореспонденток штовхнув і прогнав. Про це повідомляє Львівський портал.

У четвер, 30 березня, Укрінформ опублікував відео, на якому митрополит Павло погрожує журналістам і перешкоджає їхній роботі на території Києво-Печерської Лаври.

«Я зараз візьму палку і поб’ю всі ваші фотоапарати», – сказав він в оточенні церковників УПЦ МП і вірян, а також закликав журналістів «забратись».

Коли ж кореспондент «Телеграфу» Ян Доброносов запитав, чому той вдається до погроз, Павло став казати, що це навпаки йому погрожують.

Також журналіст поцікавився, чи може митрополит Павло визнати, що Росія напала на Україну, але він промовчав. Натомість люди, які супроводжували священнослужителя, стали казати, аби кореспонденти забирались, бо «їх не запрошували». Через незначну штовханину у цей момент, як видно на відео, у журналіста мало не випав телефон із рук.

Крім того, митрополит Павло також штовхнув і прогнав кореспондентку телеканалу «Еспресо» Валерію Пашко, яка намагалась поставити йому запитання.

«Я вас не запрошував. Я не хочу спілкуватися. Це не державна установа і я не державна людина», – сказав він, а згодом обізвав журналістку «непристойною людиною», бо вона тримала біля нього мікрофон.

На зауваження журналістки, що їй не потрібне запрошення для того, щоб зайти на територію Києво-Печерської Лаври, яка є державною власністю, священнослужитель УПЦ МП не відповів.

У коментарі ІМІ Валерія Пашко розповіла, що хотіла спитати Лебідя, чому він перебуває на території лаври, адже 29 березня представники УПЦ мали покинути її.

«Ми зрештою відійшли від натовпу вірян навколо Павла, щоб надалі не провокувати ситуацію. Його коментар отримати так і не вдалося. Пізніше він почав грубіянити, сказав: “Ви на людину не схожі” і проклинав далі», – розповіла кореспондентка.

Вона додала, що її від Лебідя відштовхнули чи то охорона, чи віряни. Під час інциденту Пашко казала їм, що вони перешкоджають її журналістській діяльності. Журналістка повідомила, що писатиме заяву до поліції за фактом нападу.

Зазначимо, всі вищезгадані випадки відбувались на території Києво-Печерської Лаври, звідки УПЦ МП мала виїхати 29 березня у зв’язку з розривом договору безоплатної оренди на приміщення.

Розірвати договір оренди зі Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (Чоловічим монастирем) УПЦ МП держава вирішила через виявлені порушення, які встановила спеціальна Міжвідомча робоча група. Про це і необхідність виїхати Московський патріархат попереджали завчасно. Однак митрополит Павло (Лебідь) публічно заявляв, що УПЦ МП не збирається виселятись із території Києво-Печерської Лаври.

Через це на території святині другий день поспіль неспокійно. Тут збираються віряни, церковники УПЦ МП, представники спеціальної комісії Мінкульту, яка має провести інвентаризацію в Києво-Печерській Лаврі, не можуть потрапити у церкви.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *