ОСТАННІ НОВИНИ

Комісія Мінкульту почала інспекцію Лаври

Ольга Денисяка

|

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що комісія розпочала перевірку Києво-Печерської лаври. Про це повідомила пресслужба Мінкульту

«Наслідки безоплатного користування Лаврою представниками УПЦ МП. Комісія МКІП нарешті працює, хоч і не без перешкод», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що комісія працює за заявою про злочин за ст. 298 ККУ «Незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини».

Передісторія

Національний заповідник «Києво-Печерська Лавра» з 29 березня розірвав договір безоплатної оренди зі Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (Чоловічим монастирем) УПЦ МП через виявлені порушення, які встановила спеціальна Міжвідомча робоча група. Про це і необхідність виїхати Московський патріархат попереджали завчасно. Однак митрополит Павло (Лебідь) публічно заявляв, що УПЦ МП не збирається виселятись із території Києво-Печерської Лаври.

УПЦ МП подала позов проти заповідника, але суд відмовив у його задоволенні. Кілька днів на території Києво-Печерської Лаври було неспокійно. Тут збиралися віряни, церковники УПЦ МП, представники комісії Міністерства культури, яка мала проводити інвентаризацію майна Лаври. Однак її двічі не пустили до церков священники й прихожани Московського патріархату. Через це Мінкульт звернувся у поліцію.

Колишній намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ МП Павло в оточенні прихильників перешкоджав діяльності журналісті, зокрема погрожував побиттям, а одну кореспондентку штовхнув.

1 квітня Шевченківський суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебідя) до 30 травня за підозрою у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

2 квітня митрополит УПЦ МП Онуфрій проігнорував рішення суду про виселення і очолив літургію у Хрестовоздвиженському храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *