ОСТАННІ НОВИНИ

Паші Мерседесу дали два місяці домашнього арешту

Андрій Котенський

|

Шевченківський суд столиці обрав запобіжний захід колишньому наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Павлу Лебедю у вигляді двох місяців домашнього арешту. Відповідне рішення було прийнято на вечірньому засіданні суду, яке відбулось 1 квітня, повідомляє ТСН.

«Слідство встановило, що починаючи з 24 лютого 2022 року Петро Лебідь (митрополит УПЦ МП Павло) вирішив виправдовувати агресію РФ, будучи намісником Києво-Печерської Лаври шляхом спілкування з парафіянами монастиря», – заявив прокурор і попросив суд відправити священика на 2 місяці під домашній арешт з носінням браслета.

Суд задовольнив прохання прокурорів та призначив обвинуваченому обмеження у вигляді двох місяців домашнього арешту.

Також суддя заборонив митрополиту Московського патріархату на час арешту спілкуватись зі своїми вірянами.

За даними Української правди, під домашнім арештом митрополит Павло перебуватиме в маєтку у селі Вороньків Бориспільського району Київщини.

Як відомо, вранці 1 квітня СБУ вручила підозру Паші Мерседесу. Лебідю вручили підозру за двома статтями кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ).

Чому скандального митрополита називають Паша Мерседес?

В Україні митрополит Павло отримав прізвисько Паша Мерседес за свою особливу любов до дорогих автомобілів. За часи намісництва Києво-Печерської лаври він був неодноразово замішаний у скандалах, пов’язаних із корупцією та відмиванням грошей Московським патріархатом. Зокрема, махінаціях з тендерами на будівництво храмів та розкраданні коштів з державного бюджету, які виділялися на потреби Лаври.

Паша Мерседес любить не лише дорогі автівки, а й годинники, бренди та Росію.

22 січня 2014 року під час проведення богослужіння митрополит Павло порівняв Віктора Януковича з Ісусом Христом та запевнив його у своїй пітримці.

Того ж 2018 року заявив, що Крим ніколи не був українським.

2020 року намісник заявляв про необхідність єдності з Росією, а після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року не став засуджувати російську владу, сказавши, що українці «пожинають плоди»…

Як відомо, УПЦ Московського патріархату мав залишити Києво-Печерську лавру ще 29 березня 2023 року, але УПЦ МП не хоче віддавати української святині і обіцяє судитися.

Із 21 березня 2023 року попам Московського патріархату заборонили вхід до мощів Києво-Печерської лаври.

23 березня Московський патріархат пообіцяв захищати «свою» Києво-Печерську лавру.

30 березня комісія Мінкульту, яка має провести інвентаризацію в Києво-Печерській лаврі, не потрапила у перше приміщення, бо воно виявилось закритим. Згодом правоохоронці зупинили автомобіль, яким намагалися вивезти ікону з Києво-Печерської лаври.

Мінкульт також звернувся до поліції через те, що комісію з приймання-передачі державного майна національного заповідника «Києво-Печерська лавра» не впустили туди.

31 березня Московський патріархат знову перешкодив роботі комісії Мінкульту. В результаті цих дій Мінкульт подав до суду на Московський патріархат, який блокує ревізію і повернення київської Лаври

З чого все почалося?

2 грудня 2022 року Україна запровадила санкції проти Московського патріархату, через системну антиукраїнську діяльність УПЦ МП в Україні та пропагування так званого «рускава міра». Правоохоронцями було відкрито низку кримінальних проваджень.

Конституційний суд України також визнав конституційним закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який передбачає обов’язкову згадку в назві УПЦ Московського патріархату приналежності до Російської православної церкви (РПЦ).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *