Онуфрій проігнорував виселення і провів літургію в Києво-Печерській Лаврі

Наталя Дуляба

|

У неділю, 2 квітня, митрополит УПЦ Московського патріархату Онуфрій очолив літургію у Хрестовоздвиженському храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, незважаючи на рішення суду про виселення. Про це йдеться на сайті УПЦ.

Онуфрію співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Вознесенський і Первомайський Олексій, архієпископ Баришівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, «духовенство обителі та гості у священному сані».

У Московському патріархаті додали, що Хрестовоздвиженська церква не змогла вмістити всіх вірян, тож частина з них попри дощову погоду молилась на площі перед храмом.

У повідомленні УПЦ МП також вказано, що митрополит Онуфрій молився й за те, щоб Господь «умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів», та просив про «мир на українській землі».

 

Передісторія

Національний заповідник «Києво-Печерська Лавра» з 29 березня розірвав договір безоплатної оренди зі Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (Чоловічим монастирем) УПЦ МП через виявлені порушення, які встановила спеціальна Міжвідомча робоча група. Про це і необхідність виїхати Московський патріархат попереджали завчасно. Однак митрополит Павло (Лебідь) публічно заявляв, що УПЦ МП не збирається виселятись із території Києво-Печерської Лаври.

УПЦ МП подала позов проти заповідника, але суд відмовив у його задоволенні. Кілька днів на території Києво-Печерської Лаври було неспокійно. Тут збиралися віряни, церковники УПЦ МП, представники комісії Міністерства культури, яка мала проводити інвентаризацію майна Лаври. Однак її двічі не пустили до церков священники й прихожани Московського патріархату. Через це Мінкульт звернувся у поліцію.

Колишній намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ МП Павло в оточенні прихильників перешкоджав діяльності журналісті, зокрема погрожував побиттям, а одну кореспондентку штовхнув.

Тим часом архімандрит Києво-Печерської лаври УПЦ МП Авраамій (Лотиш) перейшов до ПЦУ. Він попросив затвердити його виконувачем обов’язків намісника Лаври, на що митрополит Епіфаній погодився. Зі свого боку митрополит УПЦ МП Онуфрій покарав Авраамія за перехід до ПЦУ, заборонивши йому служіння.

1 квітня Шевченківський суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебідя) до 30 травня за підозрою у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *