ОСТАННІ НОВИНИ

Московські попи кажуть, що не збираються виселятись із Києво-Печерської Лаври

Наталя Дуляба

|

Священнослужителі УПЦ Московського патріархату не збираються виселятися з Києво-Печерської Лаври. Про це йдеться у відеозверненні намісника Печерської Лаври митрополита Павла (Лебедя), опублікованому 13 березня.

«Ми не маємо наміру виселятися і не будемо цього робити, тому що зараз є закони, які на стороні людини. Нам погрожувати, що з нами розправляться, – це не 17-й рік. Сьогодні є всесвітня спільнота, є якась культура.

Ми ще не починали молитися так усердно, щоби Господь показав чудо, але, напевно, все ж таки, нас заставлять… Ми не колаборанти, ми громадяни своєї держави, ми люди, які тут живуть із 1988 року, в багатьох немає іншого місця. Нас ніхто не зможе відірвати від любові божої», – сказав Павло Лебедь.

Водночас він додав, що УПЦ МП «не проти всіх законних дій», зокрема інспекцій комісій, але зауважив, що вони «нагліють».

Крім того, митрополит Павло запевнив, що ніхто не представив законних підстав для виселення УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври. Такими діями, вважає Павло Лебедь, держава роз’єднує вірян.

Нагадаємо, напередодні Національний заповідник «Києво-Печерська Лавра» надіслав Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (Чоловічому монастирю) УПЦ МП попередження про розрив договору безоплатної оренди на користування всіх приміщень з 29 березня. Причиною цьому стало порушення умови договору, які встановила спеціальна Міжвідомча робоча група.

10 березня Києво-Печерська Лавра повідомила монастирю УПЦ МП про розрив 10-річного договору з 29 березня 2023 року. Зокрема, йшлося про вимогу звільнити будівлі на Лаврській 11 і Лаврській 15 у Києві.

Що цьому передувало?

Торік 31 грудня УПЦ МП провела останню службу у Верхній лаврі. 1 січня УПЦ МП уже не допустили на територію Успенського і Трапезного соборів. У відповідь колишній намісник Лаври митрополит Павло вдався до прокльонів.

Таким чином УПЦ МП «виселили» з двох головних храмів Києво-Печерської лаври: Успенського та Трапезного соборів, які належать державі. На початку січня 2023-го святині повернули у держкористування.

Тим часом у Нижній лаврі, де розташовані печери, діє чоловічий монастир УПЦ МП, духовна семінарія, резиденція намісника Лаври і низка храмів. Нижня лавра перебуває у віданні Української православної церкви (Московського патріархату). 2013 року, за часів президентства Януковича, була укладена безстрокова угода на використання Нижньої лаври УПЦ МП.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *