ОСТАННІ НОВИНИ

Британія запровадила санкції проти Марченко і родичів олігархів РФ

Ольга Денисяка

|

Велика Британія запровадила санкції проти дружини кума Путіна Віктора Медведчука Оксани Марченко, а також проти родичів російських олігархів Сулеймана Керімова, Андрія Скоча та Володимира Євтушенкова. Про це повідомляє Економічна правда.

Так, до санкційного списку потрапили родичі кількох російських олігархів. Зокрема, це Володимир Скоч, батько депутата Держдуми і олігарха Андрія Скоча, а також дочка мільярдера Варвара. Удвох вони володіють активами депутата (частка в USM 30%, в аеропорту Внуково 61,5%). Статки Андрія Скоча та його сім’ї російський Forbes 2022 року оцінював у $4,7 млрд.

Крім того, під санкціями опинилися дружина засновника АФК “Система” Володимира Євтушенкова ($1,7 млрд у 2022 році) Наталя і діти бізнесмена Тетяна і Фелікс Євтушенкови.

У списку також дочка члена Ради Федерації від Дагестану, олігарха Сулеймана Керімова ($10,5 млрд у 2023 році) Гульнара Керімова і Наріман Гаджієв – тезка й однофамілець екс-міністра преси та інформації Дагестану, який проживає у Швейцарії. Джерела російського Forbes називали його родичем Керімова.

До санкційного списку також внесли Оксану Марченко – дружину кума Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Також у списку два уродженці Кіпру, корпоративні юристи Христодулос Вассіліадес і Деметріс Іоаннідес.

Першого внесли до списку санкцій у зв’язку за співпрацю з олігархом Алішером Усмановим, другий – за надання послуг Абрамовичу, йдеться у повідомленні.

Під санкції також потрапив холдинг USM, заснований Усмановим. В обґрунтуванні санкцій зазначено, що USM належить або контролюється безпосередньо або побічно особою, яка «отримує вигоду від підтримки уряду Росії, а саме Алішером Усмановим», а також що USM «займається бізнесом у секторах стратегічної значущості для уряду Росії, а саме в російському видобувному секторі та секторі комунікаційних і цифрових технологій».

Крім того, під санкції потрапили ще дві компанії, які уряд Великої Британії вважає пов’язаними з Усмановим: Curzon Square Limited і Hanley Limited. Компанію Meritservus HC Limited уряд Великої Британії пов’язує з Романом Абрамовичем.

Загалом у санкційному списку Великої Британії тепер 1559 фізичних осіб і 184 юридичні особи. Майно і кошти тих, хто потрапив під санкції у Великій Британії, підлягають замороженню.

Нагадаємо, напередодні Служба безпеки України оголосила Оксану Марченко в розшук як особу, яка переховується від слідства.

Йдеться про справу щодо її фінансування «Росгвардії» і МВД РФ. У межах цього кримінального провадження наразі триває слідство.

Зазначимо, наприкінці лютого суд арештував майна Оксани Марченко на понад 5,6 млрд грн. Тоді йшлося про акції компаній, будинки, землю та автомобілі. Наприкінці березня під арешт потрапили акції заводу «Дніпроспецсталь» ім. А.М. Кузьміна» у Запоріжжі. Ними Марченко володіла через офшорні компанії, вартість активів оцінюють у понад 440 млн грн.

Нагадаємо, Оксана Марченко – дружина нардепа, якого обвинувачують у державній зраді, та кума Путіна Віктора Медведчука. В одіозного політика і його дружини вже арештували 154 об’єкти майна, яхту Royal Romance за 200 мільйонів доларів, три квартири і дачу на Закарпаттізолотий вагон та 279 картин.

Згодом до списку арештованого майна додали ще два готельні комплекси, 8 га землі, банківські рахунки на 1,3 млн грн.

Влітку 2022 року в Оксани Марченко арештували землю у горах на Львівщині, нещодавно у тій же гірській місцевості Львівської області у неї арештували ще дві ділянки, на яких незаконно будували готель.

Додамо, що самого Медведчука Україна у вересні 2022 року віддала Росії в обмін на захисників «Азовсталі».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *