ОСТАННІ НОВИНИ

Богуслаєв блокував поставку вертольота розвідці вже під час вторгнення, – СБУ

Наталя Дуляба

|

Президент АТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, якого підозрюють у роботі на Росію, перешкоджав передачі бойового вертольота українській розвідці вже під час повномасштабного вторгнення. Про це Львівському порталу повідомили у СБУ.

За даними слідства, у квітні 2022 року Богуслаєв отримав замовлення від представників Головного управління розвідки Міноборони України щодо оплатної передачі відомству гелікоптера типу Мі-2 для виконання бойових завдань на фронті.

Втім очільник «Мотор Січі» навмисно заблокував виконання відповідного держзамовлення.

«Для цього він надав вказівку своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі та приховати експлуатаційну документацію на нього. Виконуючи розпорядження високопосадовця, працівники заводу зняли лопоті та вивели з ладу механізми вертольота, які відповідають за роботу несучого гвинта», – кажуть у спецслужбі.

За цим фактом В’ячеславу Богуслаєву оголосили підозру за ч.3 ст.27; ч.2 ст.28 та за ч.1 ст.114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

У цьому кримінальному провадженні наразі триває слідство, правоохоронці встановлюють всі обставини злочину і можливих причетних до нього осіб.

Зазначимо, що раніше генпрокурор Андрій Костін вже публічно говорив, що на початку повномасштабної війни Богуслаєв наказав розукомплектувати гелікоптери, щоб українські льотчики не могли ними скористатися.

Наприкінці жовтня 2022 року президента АТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства затримали за підозрою у колабораційній діяльності та пособництві РФ.

За версією слідства, посадовці незаконно постачали Росії гуртові партії українських двигунів для ударних вертольотів Ка-52, Мі-28Н і Мі-8. Схему реалізовували через три країни-посередники на Близькому Сході, в Європі і Східній Азії. Отримані двигуни росіяни масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну.

Згодом з’ясувалось, що Богуслаєв має російське громадянство з 2000 року та нерухомість у Москві. Шевченківський районний суд помістив його під варту. Також у високо посадовця арештували майна на 1 млрд грн.

В Офісі президента не виключили можливість обміну Богуслаєва на українських військовополонених.

Щодо самої «Мотор Січі», то підприємство націоналізували та призначили туди нового керівника.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *