ОСТАННІ НОВИНИ

Поліклініку на Мазепи розбудують у реабілітаційний центр

Наталя Дуляба

|

Виконавчий комітет Львівської міськради погодив реконструкцію поліклініки на вул. Мазепи, 25. Її розбудують під потреби Національного реабілітаційного центру «Незламні». Відповідне рішення прийняли 20 січня, повідомляє Львівський портал.

Містобудівні умови та обмеження на реконструкцію амбулаторно-поліклінічного центру на вул. Гетьмана І. Мазепи, 25 отримало КНП «Львівське територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги».

Як розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, реконструкцію поліклініки проведуть, аби збільшити її площу і відкрити там реабілітаційний центр. Також тут добудують зовнішній ліфт для пацієнтів і оновлять мережі.

Йдеться про майбутній Національний реабілітаційний центр «Незламні», де військові й цивільні проходитимуть післявоєнну реабілітацію. На розбудову цього медзакладу ще з 2022 року збирають гроші. Після реконструкції поліклініка на вул. Мазепи стане частиною самого реабілітаційного центру, тут відновлюватись будуть пацієнти стаціонару.

У відновленій поліклініці облаштують 54 ліжкомісця, також тут буде денний стаціонар й амбулаторія. Примітно, що поліклініка з’єднана з головним корпусом лікарні швидкої допомоги, тому пацієнти легко отримуватимуть повний спектр медичної допомоги: від оперативних втручань і фізичної реабілітації до психологічного відновлення.

Як раніше розповідали у мерії, у поліклініці встановлять новітнє обладнання: роботизовану систему ходьби, екзоскелети, роборукавички, які допомагають рухати рукою. Також тут облаштують окремі реабілітаційні зали та басейн для занять у воді.

У відновленому корпусі обладнають ерготерапевтичну квартиру з кухнею, де пацієнтів вчитимуть знову про себе дбати, а також імітацію магазину, де можна буде тренуватися робити покупки.

Реалізувати цей реабілітаційний проєкт Львову допомагають Червоний Хрест, Польща, місто-партнер Фрайбург та інші небайдужі люди й організації, які жертвують кошти. Частину реабілітаційного обладнання, необхідного для роботи центру, вже надали Швейцарія та Німеччина.

Попередньо відомо, що завершити реконструкцію поліклініки і відкрити там корпус реабілітаційного центру «Незламні» планують цьогоріч у квітні.

Нагадаємо, Національний центр реабілітації «Незламні» створюють на базі Першого медоб’єднання Львова для післявоєнної реабілітації українців. Тут з пацієнтом працюватиме мультидисциплінарна команда: хірург, травматолог, протезист, психотерапевт, фахівець із реабілітації. Таким чином людина отримує комплексну медичну допомогу й реабілітацію в одному місці.

Аби українці якомога швидше могли відновитися після бойових травм, у центрі «Незламні» запустили програму протезування. Окрім звичайних протезів, спеціалісти Центру розпочали встановлювати пацієнтам біонічні протези.

За час повномасштабної війни у львівському реабілітаційному центрі «Незламні» надали допомогу більше 7000 поранених українців. Це військові, цивільні, а також понад 250 дітей. Так, тут встановили протези ноги 52-річному військовослужбовцю і 48-річному херсонцю, протез суглоба 45-річному захиснику, а також протез руки бойовому медику.

Торік влітку на реабілітаційний центр «Незламні» зібрали перші 2,1 млн євро. Також фінансово долучитись до будівництва погодилась й Австрія. А американська гуманітарна організація Direct Relief надасть 1 мільйон доларів на придбання критично необхідного обладнання.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Google, ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *