ОСТАННІ НОВИНИ

Українські жінки вільні у виїзді з країни, навіть військовозобов'язані

Андрій Котенський

|

Жодних обмежень щодо виїзду українських жінок за кордон, повязаних з воєнним станом, наразі не існує. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко у коментарі Українській правді.

Через імовірність запровадження обов’язкового військового обліку для жінок певних спеціальностей лунало багато припущень щодо заборони на виїзд з України для військововзобов’язаних жінок.

ДПСУ пояснює, що наразі ніяких перешкод для виїзду українок за кордон немає. Підставою для заборони виїзду може бути лише відповідне судове рішення або рішення інших уповноважених державних органів щодо заборони виїзду з країни.

«Дуже багато інформації в публічній площині лунало про можливе обмеження у виїзді жінок через взяття їх на військовий облік. Навіть називалися конкретні дати, зокрема, 1 жовтня. Відзначу, що це лише чутки і припущення. В даному випадку мова більше йде про затвердження переліку професій, який зобов’язує жінок стати на військовий облік. Такі обліки діяли і раніше. Зазначу, що і з початку повномасштабної війни і зараз не розглядалося і не піднімалося питання обмеження у виїзді жінок.

В той же час додам, що обмеження на виїзд у зв’язку з воєнним станом залишаються практично такими ж як і були до цього. Вони стосуються чоловіків українців у віці 18-60, за винятком окремих визначених категорій. Останні зміни стосуються лише надання можливості виїзду морякам. Така нова категорія була визначена урядом і рішення набуло чинності 6 вересня», – повідомив Андрій Демченко.

Стосовно обмежень відносно чоловіків Демченко повідомив, що прикордонники щоденно відмовляють у пропуску через кордон на виїзд близько 200 особам, які підпадають під обмеження.

При цьому чоловіки, які за віком підлягають призову під час мобілізації, спричинили значне зростання спроб незаконного перетину кордону, додає речник ДПСУ.

Зокрема з 24 лютого правоохоронці виявили більше 2800 громадян, які намагались виїхати з України за підробленими документами, а за спробу порушення державного кордону поза пунктами пропусків було затримано 5600 порушників.

За словами речника Держприкордонслужби, досить часто дії, до яких вдаються військовозобов’язані, окрім адміністративної відповідальності, підлягають кримінальному покаранню.

Найчастіші з них – ухиляння від призову, підробка документів чи спроба підкупу прикордонників. Карна відповідальність передбачена і організаторам та пособникам незаконного переправляння осіб через державний кордон.

Стосовно загального пасажиропотоку через кордон Демченко зазначив, що за останні три дні він знизився і тримається на рівні 90 тисяч осіб на добу.

Раніше Львівський портал повідомляв, що військовий облік жінок в Україні відклали до 2023 року, хочуть зробити його добровільним.

Нагадаємо, 1 жовтня 2022 року жінки від 18 до 60 років певних спеціальностей мали б стати в Україні на військовий облік. Ще торік Міноборони напрацювало широкий перелік професій, які можуть бути необхідними українській армії, серед них є, зокрема, журналісти, кухарі, бухгалтери, діловоди, юристи та інші.

Втім у Міністерстві оборони наголошували, що наразі йдеться про добровільне взяття на військовий облік жінок. Незважаючи на воєнний стан, в Україні наразі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Серед спеціальностей, яких потребують Збройні Сили, є медики, радіотехніки, фахівці харчових технологій.

Через військовий облік українок мережею ширилось чимало фейків та дезінформації, тому Міноборони неодноразово закликало громадян не панікувати і не поширювати неправдиві дані.

Додамо, що загалом станом на кінець липня у лавах ЗСУ служили понад 50 тисяч жінок. 38 тисяч із них безпосередньо служать в армії, решта – обіймає цивільні посади. У співвідношенні це один із найвищих показників серед країн-членів НАТО.

Від початку повномасштабного вторгнення росії до української армії за власним бажанням вступили близько 1000 жінок.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *