ОСТАННІ НОВИНИ

У лавах ЗСУ служать понад 50 тисяч жінок

Наталя Дуляба

|

Із початком повномасштабного вторгнення росії у Збройних Силах України побільшало військовослужбовиць. Зараз в українській армії служать більше 38 тисяч жінок, а якщо говорити ще й про цивільні посади, то загалом у війську є понад 50 тисяч жінок. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр на своїй сторінці у Facebook.

Ще в жовтні 2021 року у ЗСУ служила 31 тисяча жінок-військовослужбовиць. Із 24 лютого 2022-го, коли росія повномасштабно вторглася в Україну, їхня кількість зросла до 38 629.

Водночас у Збройних Силах жінки працюють ще й на цивільних посадах, то ж загалом в українському війську є більше 50 тисяч жінок. У співвідношенні це один із найвищих показників серед країн-членів НАТО.

Водночас Ганна Маляр зауважила, що така ж ситуація зі збільшенням кількості жінок на службі в Україні була й у 2014-му, коли почалась війна на Донбасі.

«Героїчна відсіч, яку чинить Україна, була би неможливою без внеску наших жінок-захисниць. І в 2014-му, і в 2022-му в нас відбувалось збільшення кількості жінок у ЗСУ. Такий характер в українських жінок. Вони самі йдуть в армію і посідають там своє важливе місце», – каже заступниця Міноборони.

Зараз жінкам у ЗСУ доступні всі офіцерські посади та військово-облікові спеціальності рядового, сержантського і старшинського складу, зокрема «бойові».

Щодо безпосередньої участі у бойових діях, то на фронті із російськими окупантами воюють більше 5000 жінок-військовослужбовиць.

Нагадаємо, з 2017 року жінки отримали доступ до майже всіх бойових та офіцерських посад, тож сьогодні парамедики, артилеристки, снайперки, розвідниці, командирки рот і взводів виконують свій військовий обовʼязок на передовій та в тилу нарівні з чоловіками.

Втім жінкам військовим досі видають чоловічу форму й чоловічу спідню білизну, їм бракує взуття менших розмірів та бронежилетів з урахуванням особливостей жіночої фігури. Тому незабаром для них вперше створять уніфіковану військову форму. Її пошиють спеціально під особливості жіночої фігури.

Як повідомляв Львівський портал, наприкінці 2021 року в Україні презентували бронежилет для жінок.

Із 1 жовтня за новим наказом Міноборони українки низки професій будуть зобов’язані стати на військовий облік. Щоправда, це не означає автоматичної мобілізації, а на військовий облік жінок братимуть лише за їхньою згодою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *