ОСТАННІ НОВИНИ

Військовий облік жінок в Україні відклали до 2023 року, хочуть зробити його добровільним

Наталя Дуляба

|

Взяття на військовий облік жінок певних професій відтермінували до 1 жовтня 2023 року, а за цей час Верховна Рада України має внести зміни до законодавства, аби зробити цей процес добровільним, а не обов’язковим. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр на своїй сторінці у Facebook.

6 вересня міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ, яким відтермінував обов’язкове взяття жінок визначених професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік – до 1 жовтня 2023 року.

Зауважимо, що обов’язкову постановку жінок окремих професій передбачає Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу». Тому у парламенті хочуть внести до нього зміни, зокрема й для того, аби взяття на військовий облік був виключно добровільним.

«Наказ міністра оборони не змінює норм чинного законодавства, а лише відтерміновує строки до 1 жовтня 2023 року. А за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним. Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує», – наголосила Ганна Маляр.

Нагадаємо, 1 жовтня 2022 року жінки від 18 до 60 років певних спеціальностей мали б стати в Україні на військовий облік. Ще торік Міноборони напрацювало широкий перелік професій, які можуть бути необхідними українській армії, серед них є, зокрема, журналісти, кухарі, бухгалтери, діловоди, юристи та інші.

Втім у Міністерстві оборони наголошували, що наразі йдеться про добровільне взяття на військовий облік жінок. Незважаючи на воєнний стан, в Україні наразі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Серед спеціальностей, яких потребують Збройні Сили, є медики, радіотехніки, фахівці харчових технологій.

Через військовий облік українок мережею ширилось чимало фейків та дезінформації, тому Міноборони неодноразово закликало громадян не панікувати і не поширювати неправдиві дані.

Додамо, що загалом станом на кінець липня у лавах ЗСУ служили понад 50 тисяч жінок. 38 тисяч із них безпосередньо служать в армії, решта – обіймає цивільні посади. У співвідношенні це один із найвищих показників серед країн-членів НАТО.

Від початку повномасштабного вторгнення росії до української армії за власним бажанням вступили близько 1000 жінок.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *