ОСТАННІ НОВИНИ

У квартирах львів’ян – спека. Комунальники свідомо палили, щоб залатати свої фінансові дірки?

Наталя Дуляба

|

Депутати Львівської міської ради підозрюють, що комунальники протягом останніх кількох тижнів, коли надворі було +13-15 градусів, свідомо подавали тепло у домівки львів’ян. Відтак народні обранці вимагають від «Львівтеплоенерго» і «Залізничтеплоенерго» повного звіту про вироблену і реалізовану теплову продукцію та спожитий газ, електроенергію та воду з 15 жовтня до 20 листопада. Про це 21 листопада йшлося під час сесії міськради Львова, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Депутат Валерій Веремчук заявив, що протягом усього минулого тижня львів’яни активно скаржились на спеку у власних домівках. Він вважає, що комунальники свідомо подавали у будинки тепло, аби споживачі своїми коштами залатали дірки у бюджетах підприємств.

«Упродовж минулого тижня мешканці Львова з різних районів обурено повідомляли про спеку у квартирах багатоповерхівок із центральним опаленням. Коли на вулиці температура повітря становила +13-15 градусів, у помешканнях вона піднімалася до +25-27 через справжній «зашквар» у батареях. І от останній бюджетній комісії вдалося зʼясувати, що надмірна подача тепла у будинки була свідомою. Мовляв, таким чином комунальники хотіли збільшити свою дохідну частину. Тобто, надсилаючи шалені рахунки, латати свої фінансові діри», – розповів Валерій Веремчук.

Справді, під час останнього засідання бюджетної комісії Львівської міськради заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк зауважувала, що на «Львівтеплоенерго» і «Залізничтеплоенерго» є проблеми з фінансуванням. При цьому вона наголосила, що якщо підприємства у такий теплий листопад палитимуть менше газу, то на них доведеться виділяти більше коштів із бюджету міста.

«Коли люди платять гроші за тепло і є використання газу, дохідна частина теплоенерго росте. І розрив між тією сумою, яка потрібна підприємствам, та дотацією зменшується. Якщо ж ми не палимо, бо листопад теплий, відповідно, цей розрив збільшується. І через то ми просимо гроші із бюджету. Ми планували, що листопад буде холодний, і тому обидва теплоенерго на себе зароблять», – пояснила Ірина Маруняк.

Водночас директор ЛМКП «Львівтеплоенерго» Валентин Вольський 19 листопада доповідав депутатам, що комунальники справді «скрутили» опалення, а відновлюють нормальне теплопостачання після 19:00 год.

«Так, зупинити подачу тепла можна, вимкнули всі ТЕЦи і котельні. Але ви самі розумієте, що вночі реально є холодно. І якщо через перегрів є 200 звернень, то то 600 тисяч інших мешканців через це не звертаються. Вдень ми практично не палимо, роботу всіх котелень зупиняємо, великі ТЕЦи взагалі працюють на мінімумі, їх «піднімаємо» десь аж о 19:00 год.», – розказував Вольський.

Зазначимо, що регулювати рівень опалення у квартирах львів’яни можуть за допомогою загальнобудинкових лічильників. За даними «Львівтеплоенерго», ними обладнані 98% багатоповерхівок міста. Втім часто мешканці не можуть порозумітись щодо оптимальної температури для всіх або ж не вміють правильно користуватись таким лічильником.

Натомість проблем із регулюванням температури у квартирах немає, якщо є індивідуальні теплові пункти. Такі цьогоріч почали встановлювати на Сихові за кошти ЄБРР. Загалом у найбільшому спальному районі Львова має з’явитись більше чотирьох сотень таких пунктів, а до кінця 2019-го – 165 ІТП. Однак підрядник не встигає виконувати роботи за визначеним графіком.

«Індивідуальні теплові пункти почали монтувати на Сихові. Мова йде про всі 100% будинків незалежно від форми власності, є навіть школи. Але роботи не зовсім йдуть за планом. Прибалтійська компанія, яка виграла тендер, порушує графік виконання робіт… Тому реалізація цього проєкту триватиме ще мінімум 1,5 року», – додав Валентин Вольський.

Як повідомляв Львівський портал, на початку серпня мерія затвердила проєкт впровадження індивідуальних теплових пунктів у Шевченківському районі. Загалом тут збираються встановити 84 ІТП, перші з них мешканцям обіцяли ще до початку опалювального сезону.

Додамо також, що завдяки індивідуальним тепловим пунктам львів’яни зможуть не чекати старту опалювального сезону, а вмикати тепло тоді, коли самі цього захочуть. Також вони матимуть нагоду регулювати температурний режим і таким чином економити кошти.

ІТП у Львові встановлюють у межах проєкту модернізації об’єктів теплопостачання, який реалізовує ЛМКП «Львівтеплоенерго» за кошти ЄБРР. Його вартість становить 30 млн євро, із них 10 млн євро – це ґрантові кошти. У межах проєкту передбачена модернізація теплових мереж (вже проведена), монтаж ІТП, та переобладнання ТЦ «Південна» на альтернативні види палива із застосуванням відходів із деревообробки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *