ОСТАННІ НОВИНИ

Мерія Львова щотижнево перевірятиме якість повітря на Пластовій. Місцеві мешканці вимагають облаштувати цілодобовий пункт

Вероніка Рой

|

Мешканці житлового будинку на вулиці Пластовій, 13 який розташований найближче до очисних споруд ЛМКП «Львівводоканал», вимагають встановити цілодобовий пункт вимірювання якості повітря. У мерії Львова ж наразі проводитимуть виміри повітря на місцевості щотижня, а станцію моніторингу повітря обіцяють встановити у березні 2020 року, передає кореспондент Львівського порталу.

 

У вересні на сайті електронних петицій Львівської міської ради було львів’янка Марія Жидковська зареєструвала петицію про встановлення приладу вимірювання забруднення атмосферного повітря на вулиці Пластовій, 13, неподалік очисних споруд. У ній було зазначено, що пропонується облаштувати прилад, аналог того, що розміщений на вул. Клепарівський у Львові, який буде проводити заміри викидів з очисних споруд. Однак, Марія Жидковська пояснила, що суть петиції полягає не лише у вимірюванні забруднення повітря від очисних споруд, але вона пов’язана і з тим, що неподалік будуватимуть сміттєпереробний завод. Марія Жидковська наголошує, що це все разом погіршувати атмосферну ситуацію, яка вже тут існує.

«Суть петиції, яку я створила, полягає у тому, що потрібно виміряти стан забруднення повітря ще до того як планувати будувати на цій території сміттєпереробний завод. Цей цілодобовий стаціонарний пункт мали встановити ще до того, коли почали проводитися якісь роботи по будівництву сміттєвого заводу. Однак на Пластовій вже здійснюється підготовка до його будівництва. Таким чином ми отримаємо накладання забруднення від очисних споруд, і ще нам хочуть додати забруднення у вигляді сміттєвого заводу», – каже Марія Жидковська.

Представники мерії Львова ж кажуть, що наразі у Львові лише обговорюють можливість встановлення такого станціонарного пункту. Чиновники мерії зазначають, що на вул. Пластову, 13 щотижня приїжджатиме хімічна лабораторія комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління», яка і здійснюватиме заміри повітря на місцевості. Оскільки станом на листопад 2019 року виробник тимчасово призупинив прийом заявок на придбання стаціонарної станції моніторингу повітря. Проте такий стаціонарний пункт все ж планують встановити на Пластовій, але у березні наступного року.

«Ми плануємо передбачити кошти з бюджету розвитку для того, щоб на вулиці Пластовій встановити стаціонарний пост, щоб він працював цілодобово та забезпечував трансляцію показників в онлайн-режимі. До того часу, поки ми не закупили ці прилади і програмне забезпечення, ми пропонуємо щотижнево, один раз в тиждень, виїжджати нашою пересувною лабораторією і робити такі заміри. Для цього у нас є все необхідне обладнання та ліцензії. Графік буде оприлюднено на сайті Львівської міської ради», – розповідає заступник директора департаменту містобудування з питань екології та природних ресурсів ЛМР Володимир Данилюк.

Під час брифінгу для журналістів, який був організований мерією Львова з приводу вимірювання якості повітря на вулиці Пластовій, 13, представники хімічної лабораторії провели заміри повітря, однак перевищення норми не було виявлено. Натомість обурені мешканці заявили, що найбільший викид шкідливих речовин відбувається з 4 по 7 год. ранку, а не о 14 год., коли здійснювався виїзд.

«Безглуздо тут на Пластовій ставити датчик, який вимірює СО2, оскільки від очисний споруд йдуть забруднення від аміаку, сірководню, летких органічних сполук. Відповідно можна оснастити цей датчик всіма видами чутливих хімічних сполук, але це надто дорого. Тому ми наполягаємо на тому, щоб хоча б вимірювали ці три показники. Ми зацікавлені в тому, щоб тут проводили постійний цілодобовий моніторинг», – пояснює Марія Жидковська.

Мешканці також кажуть, що обладнання хімічної лабораторії комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» не є чутливим та не вловлює ці шкідливі речовини

«Він буде показувати критичний викид, коли ми будемо безпосередньо на підприємстві. Ми зараз на житловій території», – зазначає Марія Жидковська.

Як пояснив експерт хімічної лабораторії КП «Адміністративно-технічне управління» Юрій Ващук, заміри повітря потрібно здійснювати регулярно, адже усе залежить від часу доби та напрямку вітру.

«Під час вимірювання якості повітря перевищень не зафіксовано. Також не було перевищення норми концентрацій шкідливих речовини – сірководню, аміаку, оксиду вуглецю, діоксиду азоту. Однак такі заміри повітря потрібно здійснювати регулярно. Адже, якщо вітер буде дути від очисних споруд не відповідно, то навряд чи покаже перевищення у показниках. Він покаже об’єктивні результати тоді, коли вітер від очисних споруд буде впливати на ту зону, де відбувалося вимірювання, тобто біля житлового будинку. Переважно високі показники вночі, вдень їх важко захопити», – пояснює експерт.

Відтак у мерії Львова пообіцяли провести заміри повітря завтра близько 7 год. ранку.

Нагадаємо, очисні споруди на вул. Пластовій спорудили ще у 1960-х роках, тож тепер вони є застарілими. У «Львівводоканалі» кажуть, що проводять часткові ремонти, проте потрібна масштабна модернізація, її вартість становить близько 300 мільйонів євро.

Львів’яни, що живуть біля очисних споруд, неодноразово скаржились на погіршення стану здоров’я, яке вони пов’язують в тому числі й з діяльністю цих стоків. За підсумками 2017 року ЛМКП «Львівводоканал» потрапив у трійку найбільших забруднювачів України.

Львівський портал побував на очисних спорудах «Львівводоканалу» і побачив, як очищають міську каналізацію. Детальніше читайте у репортажі тут.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *