ОСТАННІ НОВИНИ

Дрогобич прощається із загиблими під обвалом будинку мешканцями

Соломія Головіна

|

У Дрогобичі Львівської області сьогодні, 30 серпня, прощаються із 6 мешканцями, які загинули під обвалом частини будинку вночі 28 серпня. Одну людину поховали 29 серпня, а на днях родина і дрогобичани проведуть в останню путь ще одну загиблу жінку. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Нагадаємо, внаслідок обвалу частини будинку на вулиці Грушевського, 101 у Дрогобичі загинули 8 людей, у тому числі 5-річний хлопчик. 7 людей отримали різні травми і перебувають на лікуванні у Дрогобичі та Львові. Життю людей нічого не загрожує.

Другий день Дрогобич – у жалобі. Тут скрізь говорять про трагедію і загиблих. А сьогодні рідні та містяни проведуть в останню путь 64-річну Валентину Джуринську і її двох онуків – 5-річного Давида і 21-річну Анну, 79-річну Катерину Горняк, 80-річну Євгенію Нищук і 42-річного Валерія Пилипціва, дружина якого травмована перебуває у шпиталі.

57-річного Степана Мисіва поховали 29 серпня. Із 44-річною Ольгою Баран рідні і дрогобичани прощатимуться на днях. Восьмеро віднайдених під завалами людей, за даними судмедекспертів, загинули у момент обвалу.

У чотириповерховому будинку на вулиці Грушевського, 101 у Дрогобичі – 64 квартири. Люди у цю «хрущовку» заселились у 1961 році. Сьогодні тут зареєстровані 73 людини, з яких 8 загинули. Обвал стався у половині квартир другого під’їзду. Однак є загроза, що може впасти іще частина будинку, тому перебувати у ньому людям просто небезпечно. Їх всіх виселили, а будинок поліція обіцяє цілодобово охороняти. З квартир, які розташовані подалі від обвалу, мешканцям дозволили взяти речі.

Багатьох потерпілих забрали до себе на проживання родичі. Іншим надали місця у готелі і гуртожитку. Люди скаржаться на жахливі умови у гуртожитку. Подружжя Білокурів, яке має 24-річного сина, показує кімнату на три ліжка, маленьку шафу, у гуртожитку немає холодильника, ніде помитись, бо немає душової, жахливий туалет.

«Нам сказали, що ми тут тимчасово, до неділі. Тут не можна жити в таких умовах. А у нас така квартира була, стільки праці вклали, донедавна робили ремонт. Жити в таких умовах не раджу нікому. Ми 4 роки тому купили квартиру, все там зробили, економили і важко працювали, щоб жити у нормальних умовах. Нам все обійшлось у 30 тисяч доларів. А тепер у свої 50 років так по чужих хатах ходити…», – Віра Білокур не стримує сліз.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма пояснює, що було обмаль часу, щоб організувати для людей кращі місця для проживання.

«Ми перевіряємо, хто де влаштувався, і вирішимо це питання. Виходили з того, що мали. Надаємо людям тимчасове житло. У нас є гуртожитки і квартири, які самі люди дають. Немає проблем із переселенням. Люди хочуть чіткості, а ми не можемо їм поки сказати, куди вони можуть зайти. До 10 днів буде висновок від експерта, що далі робити з цим будинком», – наголошує Тарас Кучма.

У Дрогобичі, за даними мера, 58% житлових будинків потребують капітального ремонту. А грошей у міста на це немає. Після трагедії мешканці інших багатоповерхівок закидали міську владу скаргами, люди мають страх перебувати у своїх квартирах, особливо у тих будинках, де є тріщини.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма не знає, чи було перепланування у будинку на вулиці Грушевського, 101, бо таких документів немає. Наголошує, що будинок не був в аварійному стані, що мешканці до нього зі скаргами не звертались щодо підтоплення підвалів, стану будинку загалом. Однак люди кажуть, що звертались у ЖЕК, який підпорядкований міській раді. Міська влада не називає версії причини обвалу будинку.

Нагадаємо, у ніч на 28 серпня орієнтовно о 02:50 год. у Дрогобичі на вулиці Грушевського, 101 обвалилась частина чотириповерхового житлового будинку. Внаслідок події загинуло двоє людей, ще семеро постраждали. Згодом кількість жертв обвалу зросла до восьми осіб.

Водночас у «Львівгазі» вже заявили, що обвал будинку не пов’язаний із вибухом природного газу.

Двох потерпілих дітей разом із їхньою матір’ю після стабілізації на реанімобілях доправили на лікування до Львова. Усіх мешканців заваленого житлового будинку у Дрогобичі, а це – 64 родини, планують відселити через ризик подальших руйнувань.

За фактом обвалу поліція відкрила два кримінальні провадження. В одному з них проходять посадовці Дрогобицької міської ради та комунального підприємства. Правоохоронці вже затримали двох працівників комунального підприємства, яких підозрюють у службовій недбалості, що призвела до обвалу житлового будинку у Дрогобичі.

Через трагедію у Дрогобичі оголосили дводенну жалобу за загиблими внаслідок обвалу житлового будинку. Згодом Дні жалоби оголосили по всій території Львівської області.

Також небайдужі уже збирають кошти, аби допомогти постраждалим дрогобиччанам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *