ОСТАННІ НОВИНИ

На Сокальщині відбудеться табір-резиденція, де обговорять долю замку в Тартакові

Соломія Головіна

|

У селі Тартаків Сокальського району 27 липня – 3 серпня триватиме волонтерський ревіталізаційний освітньо-культурний табір-резиденція, де обговорюватимуть майбутнє місцевого замку-палацу, який передали у концесію. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОДА.

 

Як зазначається, протягом третього – шостого днів триватимуть роботи із впорядкування території та об’єкту за участі головних архітекторів районів і міст обласного значення Львівської області, а також дискурс із пристосування пам’ятки.

«Ми запрошуємо усіх небайдужих на цей табір, який відбувається уперше, аби кожен зміг долучитися до проекту. В останній день до табору з’їдуться усі головні архітектори для підбиття підсумків 8-денного табору. Замок в Тартакові один із тих, що перебувають у концесії. Під час табору обговоримо, який підхід до пам’яток, що руйнуються, застосовувати: зберігати те, що є, чи відновлювати сучасними методами. Окрім того, треба напрацювати варіанти пристосування таких будівель», – зазначила директор департаменту архітектури та розвитку містобудування Оксана Ткачук.

Під час табору обговорять проблематику відновлення історичних пам’яток, шляхи популяризації української культурної спадщини за кордоном та способи розпочати і монетизувати соціальний проект.

Із програмою табору можна ознайомитися тут.

Довідка:

У Тартакові був замок Потоцького, його залишки збереглися у вигляді оборонних мурів з південо-західного боку. Наприкінці 19 ст, на рештках замку зводять палац коштом тодішнього власника маєтку в Тартакові Збіґнєва Лянцкоронського, представника відомої польської шляхетської родини Лянцкоронських. Він був зведений у стилі французького необароко за проектом львівського архітектора Вінцент Равський (молодший). Лянцкоронські розбудували та реконструювали старий замок, зробили нову будівлю, орієнтуючись на «Casino de Paris» у Монако.

У 2010 році тодішній голова Львівської ОДА Микола Кміть підписав угоду про передачу в концесію пам’ятки архітектури національного значення. Угоду укладено на 49 років із приватним інвестором з Волині – ФОП «Новосад». Інвестор зобов’язується вивести з аварійного стану і ввести в експлуатацію палац як туристично-відпочинковий центр.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *