ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відбувся «пішо-трамвайний марш» проти будівництва сміттєвого заводу

Соломія Головіна

|

У Львові сьогодні, 14 лютого, відбулася акція проти будівництва сміттєвого заводу на вулиці Пластовій. Участь у ній взяло понад півсотні людей. Спершу організатори обіцяли провести цілий марш протесту, однак згодом було вирішено, що люди пройдуться тротуаром від «Епіцентру» біля АС-2 до кінцевої зупинки трамваю №6 і ним вирушать продовжувати свій пікет біля Ратуші. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Так, о 9.00 біля «Епіцентру» на вулиці Богдана Хмельницького зібралося кілька десятків людей. Спершу анонсували піший марш, нині ж організатори пояснили, що вирішили везти людей транспортом, бо серед учасників акції багато людей старшого віку.

Людей мали автобусами доправити у центр, щоби їхня акція продовжилася вже під стінами Львівської міської ради, де нині відбувається сесійне засідання.

Однак, за їхніми словами, автобуси, які мали приїхати до «Епіцентру», щоб везти мешканців, зупинили правоохоронці. Відтак плани знову змінилися: учасники акції проти будівництва сміттєвого заводу на Пластовій організованою колоною вирушили вулицею Липинського до кінцевої зупинки трамваю №6.

«Справа в тому, що влада на чолі з Андрієм Івановичем хоче «втюхати» нам на очисних спорудах на вулиці Пластовій, 13 сміттєпереробний завод, як він називає його «чудо техніки»… Ми розібралися в цьому і з’ясували, що це чудо техніки у Європі вже виносять як непотріб і «втюхують» таким як Андрій Іванович. Ми не проти заводу, але він повинен бути там, де йому і належить – за межами міста. Тому що цей завод потребує полігону, тут його нема, але близько є ТЕЦ Рината Ахметова, з ним можна домовитися, і будемо палити те, що не піддається спаленню. Воно має в собі поліпропілени, поліетилени, а вони при температурі 30-80 градусів виділяють те, чим травили Ющенка… Коли говориш з паном Ноздрею, він відповідає, мовляв, будувати в іншому місці економічно недоцільно. Їм просто потрібен тотальний контроль за грошима», – обурюється один з учасників акції Михайло Куртяк.

Десь близько 10.00 противники будівництва сміттєвого заводу на Пластовій вирушили трамваєм у центр міста. Там активісти продовжили свою акцію під стінами ЛМР. Зокрема, вони в черговий раз збираються передати свої вимоги у мерію.

Додамо, що, окрім львів’ян, в акції взяли участь мешканці Мурованого, Сорок-Львівських, Малехова, Грибовичів.

Своєю чергою депутат Жовківської райради Ігор Муравський пояснив, що нинішня акція є попереджувальною, далі обурені мешканці готові вдаватися до радикальніших дій.

«Ми категорично проти рекультивації Грибовицького сміттєзвалища сміттям, проти заводу на Пластовій, хоча це швидше потужна сміттєсортувальна лінія. Якби був сучасний європейський завод з врахуванням всіх екологічних норм, то ніхто не проти… Ми відстоюємо інтереси громади, довкілля… Ніхто категорично не допустить цього. Нині перша попереджувальна акція протесту, надалі будуть і радикальні дії», – зазначив він.

Нагадаємо, нещодавно голова Львівської ОДА Олег Синютка зустрівся з мешканцями мікрорайону Знесіння, які протестують проти зведення сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13. Він заявив, що область вже пропонувала місту 17 земельних ділянок для такого будівництва, тож підтримав позицію місцевих жителів. Утім у мерії апелювали, що жодна із ділянок, які пропонувала Львівська ОДА, не підходить для сміттєвого заводу.

Як повідомляв Львівський портал, на будівництво заводу і рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища міська рада Львова отримала від ЄБРР 35 млн євро кредиту.

Міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв, що сміттєпереробний завод зведуть через два роки, а рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища завершать через п’ять років. Саме будівництво заводу планують розпочати до цього літа.

Спочатку зводити сміттєвий комплекс на Пластовій зголосилися 12 компаній, тепер список охочих зменшився до 5 фірм. Як виглядатиме львівський сміттєпереробний завод, дивіться тут.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *