ОСТАННІ НОВИНИ

Egis показала, як виглядатиме львівський сміттєпереробний завод

Катерина Родак

|

Французька компанія Egis презентувала проект майбутнього сміттєпереробного заводу, який почнуть влітку будувати біля очисних споруд «Львіводоканалу» на вулиці Пластовій.

 

У проекті майбутнього заводу, за словами керівника проекту та спеціаліста у сфері поводження з ТПВ компанії Egis Крістофера Раунда, враховані різні підходи до переробки відходів, а також чинники вартості таких рішень для Львова.

«На рівні ТЕО ми опрацювали всі аспекти, які стосуються економічно частини проекту, і зараз допрацьовується технологічна частина. Сьогодні ми почали це презентувати банкам та консультантам банків,  які це будуть фінансувати», – зазначив він під час прес-конференції 2 березня у Львові, на якій вперше презентували остаточний  проект переробного комплексу.

Візуалізація ділянки, що розташована на території очисних споруд та виділена для розташування переробного комплексу

 

На сміттєпереробний завод потраплятимуть в основному змішані відходи – тобто усе, що викидають у баки мешканці міста без попереднього сортування на місцях. Французькі експерти кажуть, що в подальшому сортування мешканцями власних відходів було би бажаним, але проектували комплекс з розрахунком на відсутність культури сортування у містян.

Сміттєпереробний завод, які і планувалось, складатиметься з двох частин – механічної та біологічної обробки. Механічна частина розділяє органічні і неорганічні відходи. Коли сміття лише потрапляє на завод, то з нього відсортовуватимуть великогабаритні відходи та небажані елементи, які не мали би потрапити на сортувальну лінію в подальшому.

Також на цьому етапі за допомогою спеціальних сит-барабанів (на фото нижче) відокремлюватиметься дрібніша фракція, яка піде на компостування. В основному, це органіка. Крупнішу фракцію, натомість, вручну сортуватимуть.

Блоки для ручного сортування

Наступний етап – це компостування відсіяної вторсировини та залишків. Під час цього етапу зі сміттєвої маси відберуть залишки металу, розділять крупніші та дрібніші відходи.

Лінія компастування

Усе, що залишається після етапу сортування та компостування, після проходу додаткової обробки може бути відправлене на захоронення на полігон. За попередніми розрахунками, захоронюватись буде близько 35% відходів.

У межах сміттєпереробного комплексу також планують створити окремий цех для виробництва паливних відходів –RDF. Їх вироблятимуть із залишків  після ручного сортування вторсировини.

Окрім того, на території комплексу буде автоматизована сортувальні лінія для відходів, які збираються в окремих сміттєвих баках – пластику, скла, паперу. Усього таких відходів роздільного збору в рік планують відсортовувати у кількості 70 тисяч тонн.

Крістофер Раунд  розповів також, що усі ланки заводу розташовуватимуться під закритим дахом, а в приміщеннях заводу працюватиме система фільтрації повітря.

Сміттєпереробний комплекс перероблятиме 250 тисяч тонн змішаних відходів в рік. Для реалізації проекту з будівництва заводу, а також рекультивації Гибовицького сміттєзвалища , очищення гудронних озер, облаштування нового полігону ТПВ, Львівська міська рада візьме 35 мільйонів євро позики у ЄБРР, з яких 10 отримає від банку грантом. Для завершення розпочатих проектів ЛМР візьме ще один кредит у Європейському інвестиційному банку на суму 46 мільйонів євро. Додамо, що спочатку місто планувало позичати 76 мільйонів. Ще близько 2 млн євро для старту підготовчих робіт з  будівництва переробного комплексу передбачено у міському бюджеті Львова на 2018 рік.

Вартість переробки однієї тонни сміття становитиме до тисячі гривень.

Нагадаємо, Меморандум про співпрацю щодо розробки Стратегії поводження з ТПВ для міста Львова міська рада з компанією Egis  підписала 17 березня 2017 року. Згідно стратегії, французька компанія мала розробити ТЕО комплексної системи поводження з ТПВ, включаючи об’єкти збору, переробки та утилізації ТПВ за 9 місяців, тобто до 16 грудня 2017 року.

Як відомо, завод механіко-біологічної переробки сміття у Львові будуватимуть на вулиці Пластовій, поблизу очисних споруд «Львівводоканалу». Будівництво сміттєпереробного комплексу розпочнеться влітку 2018 року. Нещодавно ЛКП «Зелене місто», яке відповідає за будівництво заводу, оголосило тендер на розроблення проектної документації.

Раніше зводити сміттєпереробний завод у Львові планували на території ТЕЦ-2. Влітку 2017 року «Львівтеплоенерго» підписало договір  вартістю майже 4,95 млн з ПАТ «Харківське котлобудівельне підприємство «Котлоенергопроект» на розробку проектно-кошторисної документації  грн для будівництва сміттєпереробного комплексу продуктивністю 240 тис. тонн на рік. Згодом депутати міськради виділили під сміттєпереробний комплекс ділянку біля очисних споруд «Львіводоканалу» для ЛКП «Зелене місто».  Вадим Ноздря, директор «Зеленого міста» пояснив, що нове місце для заводу обрали через неузгодженість у земельному питанні (у ЛОДА заявляли, що ділянка на ТЕЦ-2 не належить місту) та супротив місцевої громади, зокрема села Муроване.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *