ОСТАННІ НОВИНИ

Національний прес-клуб реформ обговорив результати та виклики децентралізації

Омелян Шевчук

|

Понад 100 представників ЗМІ з усіх областей України взяли участь у П’ятому Національному прес-клубі реформ «Децентралізація: результати, виклики і перспективи», що проходив у Києві протягом 26-27 листопада. Захід було організовано у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України (АМУ) за підтримки USAID.

 

На прес-клубі було розглянуто найважливіші проблеми процесу створення та діяльності об’єднаних територіальних громад, що триває в Україні. Аналізу було піддано юридичні та фінансові аспекти життя громад, зміни у житлово-комунальній сфері, хід шкільної та медичної реформ та їх вплив на громади.

Зважаючи на актуальність теми, робота заходу розпочалася з презентації «Деякі особливості правових засад діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану», яку представив виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан. Виступаючий розповів, як відобразиться військовий стан на життєдіяльності обєднаних громад і, особливо, на створенні нових.

Олександр Слобожан також поінформував, чого чекати від Держбюджету на 2019 рік. Основне, що тривожить громади: чи матимуть вони у наступному році достатньо ресурсів для розвитку.  Експерти Асоціації міст України брали участь у підготовці проекту Державного бюджету на 2019 рік із самого початку його розробки, готуючи пропозиції, які враховують інтереси органів місцевого самоврядування.

Як повідомив О.Слобожан,  завдяки позиції АМУ вдалось відстояти відрахування до бюджетів міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад 37% надходжень від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування; зарахування до місцевих бюджетів адміністративних штрафів та інших штрафних санкцій за порушення законодавства про працю; скасування пільг зі сплати коштів за землю за земельні ділянки, надані для залізниць у межах смуг відведення, через які місцеві бюджети понесли втрати у 1,2 млрд грн.

«Головна мета децентралізації – це надання якісних послуг населенню, а об’єднання громад – це інструмент досягнення цієї мети», – наголосив Олександр Слобожан.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *