ОСТАННІ НОВИНИ

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про відповідальність за ухилення від мобілізації

Маркіян Рой

|

Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення по мобілізації. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

«Парламент проголосував за основу (перше читання) #10379 законопроект про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення по мобілізації», – йдеться в повідомленні.

За відповідний законопроєкт проголосували 254 народні депутати.

У законопроєкті пропонуються:

  • Нові статті про порушення військового обліку.
  • Збільшені строки адміністративної відповідальності та адміністративного затримання.
  • Введення кримінальної відповідальності за відмову від медичного огляду під час мобілізації.

Також пропонуються збільшення розмірів штрафів і тривалості адміністративного затримання (до 3 років). Мінімальна сума штрафу за порушення, передбачені цими статтями, становитиме 8 500 гривень (порівняно зі 510 гривень раніше), а максимальна – 204 000 гривень (порівняно зі 8 500 гривень раніше).

Законопроєктом пропонується встановити жорсткіші санкції за порушення військового обліку, ніж за деякі військові правопорушення – наприклад, за дезертирство. Окрім того, пропонується прирівняти відмову від проходження медичної комісії до ухилення від призову під час мобілізації.

«Увага, так як питання пройшло тільки в першому (а не в цілому), то по факту схвалена зараз Урядова версія з усіма нормами. Вона має багато проблем. І жорстких норм. Тому всі обіцяні зміни мають тоді зайти правками до другого читання на Комітеті», – повідомив Железняк.

Народний депутат Олексій Гончаренко стверджує, що комітет прибрав кримінальну відповідальність з цього законопроєкту: «Ця норма була, але вчора її вирішили все-таки прибрати».

Нагадаємо, 8 квітня Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності під час розгляду законопроєкту щодо посилення відповідальності за військові правопорушення виключив кримінальну відповідальність і визначив розміри штрафів для громадян, посадових та юридичних осіб.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *