ОСТАННІ НОВИНИ

Українці не йдуть до психотерапевтів, бо не хочуть ідентифікувати себе з божевільними, - фахівець

Вероніка Рой

|

Більшість українців не хочуть йти до психотерапевтів, бо мають настороженість до спеціалістів сфери «психо» та не хочуть ідентифікувати себе з божевільними. Про це в інтерв’ю Львівському порталу розповів завідувач цілодобового стаціонарного відділення №1 Львівського обласного психоневрологічного диспансеру Ростислав Гривул.

 

За його словами, не вся психіатрична сефра пов’язана з божевіллям.

«Сьогодні існує явище стигми у психіатрії, тобто суспільству потрібно мати групу так званих «поганих» людей. Колись то буди прокажені.  На жаль, це є у людській природі і це неуникненний феномен. Ми можемо говорити, що є природня настороженість до спеціалістів сфери «психо», бо ніхто не хоче ідентифікувати себе з божевільними, і тому українці не йдуть до психотерапевтів. Тим більше, це стосується відвідин психіатра», – пояснив Ростислав Гривул.

Також він зазначив, що сьогодні найбільшої психологічної підтримки потребують військовослужбовці.

«Помітно, що зараз в державі немає коштів, аби проводити реальну повноцінну реабілітацію військових, які повернулися із зони бойових дій. У наш Диспансер звертаються військові, але не так багато. Бо ми не можемо надати їм необхідної довідки, яку вимагають відповідні служби соціального захисту. Хлопці із зони військових дій повинні проходити військову лікарську комісію, котрої у Диспансері немає. З тими військовими, які до нас звертаються, ми робимо акцент на реабілітації психологічній. На мою думку, добра ідея була б створити таке відділення, наприклад, в Львівському обласному госпіталі інвалідів війни та репресованих, але, відповідно, тоді має бути необхідна кількість підготовлених фахівців до роботи з такими людьми та розроблена цілісна концепція. Бо не можна просто покласти, прописати ліки цим людям і раз в тиждень, та, навіть, раз у день «перехрестити їх слухавкою». Дуже важливо активно працювати з ними», – додав завідувач цілодобового стаціонарного відділення №1 Львівського обласного психоневрологічного диспансеру.

Про реорганізацію медичних установ Львівщини та психічне здоров’я українців загалом можна прочитати у матеріалі Львівського порталу: «Побічний ефект: що чекає на психоневрологічний диспансер після реорганізації».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *