ОСТАННІ НОВИНИ

Впали на нерозчищеній чи слизькій дорозі. Що робити і кого винити?

Катерина Родак

|

При травмуваннях внаслідок падіння на слизькій, нерозчищеній чи непосипаній дорозі або тротуарі можна притягнути до відповідальності комунальну чи іншу службу, на балансі якої є ця ділянка. Боротьба займе багато часу і на неї піде немало зусиль, але результат може потішити.  Львівський портал разом із фаховим юристом Тетяною Кочірко склав алгоритм дій для тих, хто стане жертвою небезпечних “ковзанок”.

 

Отже, ви послизнулися на дорозі, на тротуарі, в парку чи ще десь і впали. Що далі?

Для початку вам необхідно викликати «швидку», аби медики надали першу медичну допомогу і зафіксували травми. Поки ви чекаєте на «швидку», варто сфотографувати місце падіння, зокрема так, аби було видно, що дорога є непосипаною, слизькою. Якщо поблизу вас є свідки, слід взяти у них контактні номери телефонів. Якщо подія трапилась біля магазину чи якогось закладу, то варто поцікавитися наявністю там камер відеоспостереження.

Якщо ви хочете в подальшому отримати компенсацію за лікування, то треба прослідкувати, щоб у висновку медиків, які вас оглянуть, було зазначено, що ви отримали ушкодження внаслідок падіння в конкретному місці. Також необхідно пройти медичну експертизу (зазвичай лікарі самі вас на неї направляють), аби визначити ступінь тілесних ушкоджень: легкі, середні чи тяжкі.

Також варто звернутися в Гідрометцентр, аби вони дали довідку про те, що у той день не було погодних умов (наприклад, вітру), що могли би спричинити ваше падіння. Тоді працівники відповідальної за дорогу установи не зможуть назвати причиною травмування природі умови.

Всі докази і довідки зібрали. Що тепер?

Тепер із визначеним ступенем тілесних ушкоджень ви можете звертатися до поліції. Медичні установи зазвичай теж повідомляють поліцію, якщо до них надходять пацієнти з важкими або середньої важкості тілесними ушкодженнями. За цими фактами в подальшому відкривається кримінальне провадження. Але тут необхідна потужна доказова база, тому не варто нехтувати фото- та відеофіксаціями.

Також вам треба дізнатися у районної адміністрації інформацію, кому належить дорога, на якій ви впали, хто є відповідальним за нерозчищений сніг. Коли ви отримаєте цю інформацію, то можна звернутися до відповідальної установи і попросити матеріальну компенсацію за лікування. Також можна звертатися до суду, щоб відшкодувати не лише матеріальну, але й моральну шкоду.

Хто буде нести відповідальність?

Відповідачем у суді буде балансоутримувач дороги чи тротуару, де відбулося падіння. У Львові це можуть бути ЛКП або ОСББ. Якщо ви зберете достатню доказову базу, то можете досягти не лише компенсації, але й покарання для відповідальної служби за невиконання обов’язків.

Також ви можете звернутись, до прикладу, в ЛКП з вимогою дисциплінарного покарання для посадовця, який того дня відповідав за розчищення дороги у тому місці, де ви впали.

Такий самий алгоритм дій варто застосовувати у разі, якщо на вас впаде бурулька чи снігова брила з даху будинку. Оскільки кожен будинок перебуває на чиємусь балансі – притягнути до відповідальності відповідальних за утримання будинків осіб можна.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *