ОСТАННІ НОВИНИ

43% українців вірять в астрологію, тарологію чи екстрасенсорні здібності

Наталя Дуляба

|

43% українців вірять в одне з цих трьох науково необґрунтованих явищ: астрологію, тарологію чи в екстрасенсорні здібності. Про це свідчать результати опитування, яке в лютому-березні проводив Київський міжнародний інститут соціології.

Так, 35% респондентів сказали, що вірять в астрологію (вплив небесних тіл на земний світ і людину). 25% українців вірять в екстрасенсорні здібності людини (ясновидіння, можливість рухати предмети силою думки тощо). Ще 15% відповіли, що вірять у тарологію (читання життя / майбутнього на картах).

При цьому принаймні в одне з цих трьох явищ вірять 43% опитаних громадян України.

При цьому чим більш освічені респонденти, тим менше вони вірять у вищезгадані псевдонауки. У гендерному розрізі більше схильні вірити в астрологію, тарологію чи екстрасенсорику жінки, ніж чоловіки.

Як зауважують зі свого боку соціологи, кризові та психологічно складні часи, якими, безперечно, є війна, стають «сприятливим» середовищем для збільшення інтересу до астрології, екстрасенсорних здібностей і тарології.

За результатами опитування КМІС у листопаді 2023 року 66% українців відзначали погіршення психічного здоров’я після повномасштабного вторгнення (73% серед жінок і 56% серед чоловіків).

«Враховуючи масштаб ситуації, при бажанні вести дискусії навряд чи доцільно вдаватися до простого таврування людей, які вірять в астрологію тощо. Основа віри є досить складною і її швидко не розвіяти простими аргументами чи тим більше глузуваннями. Разом з цим питання також потребує уваги, оскільки багато людей у складних обставинах можуть під впливом недобросовісних людей зазнати значних втрат або вдатися до деструктивних дій», – зауважує виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Довідково: опитування проводили 17 лютого – 5 березня методом телефонних інтерв’ю, участь у ньому взяли 2008 повнолітніх респондентів з усіх регіонів України, крім тимчасово окупованих територій.

Похибка не перевищує 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% – для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *