ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський підписав закони, пов’язані з мобілізацією

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський підписав закони про мобілізацію з 25 років та про створення електронного кабінету військовозобов’язаного. Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Так, законопроєкт №9281 «Про військовий обов’язок і військову службу» передбачає зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років.

Як вказано у картці документу, 2 квітня закон повернувся до парламенту з підписом Володимира Зеленського. При цьому на підпис президенту його направили ще в червні 2023 року, тобто майже десять місяців тому.

Сам законопроєкт Верховна Рада ухвалила 30 травня 2023 року. У Міноборони говорили, що тривале перебування на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації.

Другий законопроєкт – це №10062 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану».

Його теж повернули у Верховну Раду 2 квітня, на підписання президентом документ прочекав майже два місяці.

Парламент ухвалив цей законопроєкт на початку 2024 року. Він передбачає створення в Україні єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних й автоматичне отримання посвідчення учасника бойових дій.

Запустити електронний реєстр військовозобов’язаних у Міноборони планують у ІІ кварталі 2024 року. В кабінеті військовозобов’язаного буде можливість оновити дані без відвідування територіальних центрів комплектації, у подальшому ці дані уже будуть використовувати ТЦК. Також через цей сервіс можна буде подати електронну заявку на оформлення статусу учасника бойових дій.

Сам реєстр військовозобов’язаних буде розміщений на території України, він вже отримав комплексну систему захисту інформації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *