ОСТАННІ НОВИНИ

Шахти Львів-Волині не можуть забезпечити потреби ТЕС у газовому вугіллі через падіння видобутку

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

|

10 мільйонів гривень — стільки потребує «Львіввугілля» на запуск нових лав та оновлення обладнання, аби принаймні зберегти колишні обсяги видобутку, повідомив голова територіального осередку НПГУ Червонограда Віталій Оніжук.

83

На підприємстві призупинили видобуток на трьох лавах, оскільки вони вичерпали свої ресурси. На підготовку нових лав нема коштів: з 90-х років держава взагалі не дає грошей на модернізацію шахт. Відтак видобуток на підприємстві обвалився вдвічі — до трьох тисяч тонн на добу. Тож тепер «Львіввугілля» не може відправляти достатньо кількість вугілля на Добротвірську та Бурштинську ТЕС.

«На даний момент ДТЕК Західенерго забирає все наше вугілля. Розрахунки ведуть вчасно, але ми зменшили видобуток, тому виходить такий колапс. У нас вугілля вони забрали, ми не можемо поповнити, тому маємо великі проблеми з постачанням енергетикам», – каже Віталій Оніжук.

Утім така ситуація не лише на «Львіввугіллі» – інші вугледобувні підприємства також скоротили видобуток через постійний дефіцит фінансування. При цьому на сьогодні теплові електростанції працюють з підвищеним навантаженням, оскільки мусять компенсувати роботу виведених на аварійні та планові роботи. «Навантаження в червні, липні і серпні була на 20% більше, ніж в зимовий період минулого року. Це був критичний період для енергетики, але ми його пройшли з честю, – заявив міністр палива та енергетики Ігор Насалик. – У червні, липні і серпні ми спалювали більше 100 тис. тонн вугілля, в той час, коли взимку при температурі – 17 і більше ми спалювали всього 70 тис. тонн».

З огляду на це, у другому півріччі цього року українським ТЕС знадобиться 14,3 млн. тонн вугілля, а це на 1,8 млн тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Якщо ж не вдасться вирішити проблеми з власним вуглевидобутком, доведеться знову імпортувати вугілля. При цьому уже не лише антрацит, але й вугілля газової групи. Інакше взимку матимемо дефіцит електрики, а це означає, що знову будуть віялові відключення електроенергії для населення та лімітовані поставки для підприємств.

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *