ОСТАННІ НОВИНИ

Законне будівництво в центрі Львова стало «кісткою в горлі» чиновників

|

11271968_478555555625758_2143852322_nРеконструкція колишнього Галицького центру кіномистецтва (пр. Шевченка, 3 – пл. Галицька,15) та його розширення під торгівельно-розважальний центр не може зрушитися з місця вже майже десять років. Причиною тому з одного боку є декілька невдоволених мешканців даного району, а з іншого, що  вже стало майже традицією в нашому місті, Львівська міська рада. Мешканці бігають по різних структурах, пишучи на забудовників заяви, а міські чиновники тягають їх по-судах, які програють один за одним.  Про це сьогодні на прес-конференції  журналістам розповіли самі забудовники, інформує кореспондент Львівського порталу.

Справа реконструкції колишнього Галицького центру кіномистецтва і будівництва на його місці торгівельно-розважального центру тягнеться ще з далекого 2005 року, розповів директор будівництва Костянтин Кіндрат. Саме тоді фірма забудовник ТзОВ «Кіносвіт», на підставі договору купівлі-продажу придбала у Львівської обласної ради землю, на якій колись стояв кінотеатр «Україна». Каси колишнього кінотеатру і його фойє (пр. Шевченка, 3), вже тоді перетворилися на модні магазини, а на місці самого кінозалу стояла аварійна будівля, яку і придбала фірма забудовник.

«На підставі того договору з Львівською обласною радою, ухвалою сесії міської ради від 16.03.2006 земельна ділянка, на якій ми знаходимось (вул. Нижанківського), була передана нам в оренду терміном на десять років для обслуговування існуючих споруд. Пізніше та ж міська рада спільно з громадськими слуханнями дозволила знести аварійну будівлю, оскільки вона була побудована вже в 20 столітті і не представляла ніякого архітектурного значення, а також і не підлягала реконструкції», – розповів Костянтин Кіндрат.

За його словами, на підставі дозволів міської інспекції Держархбудконтролю та Галицької районної адміністрації в 2007 році старий кінозал було знесено, будівельний майданчик огородили і розпочались інженерно-геологічні дослідження земельної ділянки, а також обстеження навколишніх споруд житлових і громадських будівель на предмет їх можливого підсилення, по причині їхнього незадовільного стану.

К. Кіндрат додав, що після отримання всіх потрібних дозволів, розробки проектної документації, погодження якої зайняло, аж два роки і ТзОВ «Кіносвіт» розпочало будівництво, як зіткнулося з перешкодами нової влади.

11280231_478555558959091_1074224910_n«Як тільки ми в 2012 році розпочали будівництво, відразу ж почались незрозумілі нам рухи по його перешкоджанню зі сторони міської ради, до якої долучилися і декілька мешканців прилеглих будинків. Почалися повальні скарги в усі державні установи, що мовляв невстановленими особами захоплена земельна ділянка в центрі міста і без дозволів розпочато будівництво. Хоча з самого початку на об’єкті був вивішений паспорт споруди, де було зазначено всі дані про неї», – розповів Костянтин Кіндрат.

За словами забудовників, законність будівництва підтвердили Держбудекспертиза і судова будівельна експертиза, і суди першої і другої інстанцій, а також Вищий адміністративний суд України.

Як розповів головний архітектор проекту Юрій Джигіль, що стосується самого проекту нового торговельно-розважального центру, який мав постати на місці закинутого кінозалу, то він мав стати окрасою цієї частини Львова.

«Ми хочемо відновити кінотеатр, який колись тут був. Він буде спроектований на 135 місць, розташований буде на верхніх поверхах будівлі. Також в новому торговельно-розважального центрі буде конференц-зал. На 3-4 поверхах центру мають бути торговельні зали, а на нижніх – невеличкі магазинчики. Крім того, в планах перехід з нашої будівлі на проспект Шевченка. Адже в архівних документах ми знайшли підтвердження, що раніше тут такий перехід був», – розповів Юрій Джигіль.

11121940_478555562292424_960653273_nКрім того, новий торгово-розважальний центр – це нові робочі місця, та податки в міську казну, зазначають забудовники. Та натомість підприємство досі лише чемно сплачує орендну плату за землю, на якій не може реалізувати свій проект.

«За час отримання дозволів і судових тяганин ми сплатили в міський бюджет вже більше 232 тисяч гривень оренди та будівництво, яке мало бути закінчене в цьому році, знаходиться лише на початковій стадії, бо міська влада відверто проти нього і цьому свідчить їхній останній судовий позов, в якому міські чиновники звернулися до Господарського суду Львівської області, щоб розірвати з нами договір оренди на земельну ділянку. Мовляв землю використовують не за призначенням, на ній відбувається будівництво, на яке Львівська міська рада дозволу не давала», – додав К. Кіндрат .

І як доказ, що все законно, він продемонстрував лист Державної інспекції сільського господарства у Львівській області, яка здійснює контроль за дотриманням законодавства у сфері будівництва, де зазначено, що ТзОВ «Кіносвіт» використовує земельну ділянку відповідно до договору оренди і порушень вимог земельного законодавства при користуванні землею не виявлено, а реконструкція відбувається в межах земельної ділянки.

Тому у забудовників виникло риторичне запитання: хто зацікавлений у тому, щоб забрати в них цю ділянку? Чому попередня каденція Львівської міської ради  дала дозвіл на проектування і реконструкцію, а нинішня хоче його забрати? Ці питання поки що залишаються  без відповіді, та ТзОВ «Кіносвіт» все ж відстоюватиме своє законне право на будівництво торгово-розважального центру. Товариство вже подало апеляцію на рішення Господарського суду Львівської області, яким було розірвано договір оренди. Наступне засідання призначено на 25 травня.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *