ОСТАННІ НОВИНИ

Посол Казахстану побував у “Львівській політехніці”

|

3 травня ректор Національного університету “Львівська політехніка”, голова Ради ректорів Львівщини професор Юрій Бобало прийняв Надзвичайного та Повноважного посла Республіки Казахстан в Україні Заутбека Турісбекова і почесного консула Казахстану у Західній Україні Галину Маслюк. Про це повідомляє прес-служба Національного університету “Львівська політехніка”.

Під час бесіди Заутбек Турісбеков наголосив, що Україна і Казахстан можуть співпрацювати у різних сферах економіки, у запровадженні інноваційних технологій, в науково-освітній сфері.

Казахський гість повідомив, що, починаючи з 1994 року вони скерували у сто кращих університетів світу 9400 своїх юнаків і дівчат. Тепер кожному студентові за межами країни виділяється на рік 70 тисяч доларів. Але не відмовляються казахи і від розвитку власної освіти і науки. 2010 року розпочав свою діяльність “Назарбаєв університет”. Це своєрідний національний бренд. У цьому ВНЗ, де розгорнута найновіша матеріально-технічна база, створені чудові житлово-побутові умови для викладачів і студентів, читають лекції науковці з кращих університетів світу. Після чотирьох років навчання в Астані студенти ще рік навчатимуться у найпрестижніших університетах Європи, США і Канади.

Під час бесіди співрозмовники торкнулися і перспектив розвитку зовнішньоекономічного співробітництва між нашими країнами. У Казахстані, як відомо, вирощують переважно пшеницю твердих сортів. Борошно для виготовлення макаронних виробів закуповують багато західних країн. Але цієї пшеницею через перевиробництво у Казахстані змушені годувати і худобу. Натомість Україні бракує твердих сортів пшениці і є надлишок м`якого зерна. Зараз проводяться переговори про взаємовигідний обмін продовольчими ресурсами.

Зі свого боку Юрій Бобало розповів, зокрема, про цікаве відкриття групи науковців для Тайванськго дослідницького текстильного інституту. Отримано унікальні гнучкі сонячні батареї і такі ж суперконденсатори, які здатні накопичувати значно більший запас енергії, аніж звичайні конденсатори. Заутбек Турісбеков зацікавився цим інноваційним проектом і попросив Галину Маслюк підготувати пакет документів для його розгляду в Академії наук Казахстану.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *