ОСТАННІ НОВИНИ

Суд ЄС зняв санкції з російських олігархів Фрідмана й Авена

Маркіян Рой

|

Суд Євросоюзу задовольнив позов акціонерів «Альфа-Банку» Пьотра Авена і Міхаіла Фрідмана про виключення їх із санкційного списку. Відповідний пресреліз опубліковано на сайті суду, передає Економічна правда.

«Генеральний суд скасував включення Пьтра Авена та Міхала Фрідмана до списків осіб, на яких поширюються обмежувальні заходи», – йдеться у рішенні суду.

Згідно з рішенням суду, підстави, на яких бізнесменів внесли до списків, не є достатньо обґрунтованими, а додаткових доказів Рада ЄС не надала.

«Суд задовольняє вимоги Пьотра Авена та Міхаіла Фрідмана. Суд вважає, що жодна з причин, викладених у початкових санкційних актах, не є достатньо обґрунтованою, а отже, включення Авена та Фрідмана до оскаржуваних списків не було виправданим.

Що стосується продовження дії актів, суд вважає, що Рада ЄС не надала жодних додаткових доказів порівняно з тими, на які вона спиралася в первинних актах.

На думку суду, хоча підстави, висунуті Радою, можуть бути такими, що дозволяють встановити, залежно від обставин, ступінь близькості Авена і Фрідмана до Путіна або його оточення, вони не демонструють, що вони підтримували дії або політику, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, або що вони надавали матеріальну чи фінансову підтримку російським особам, відповідальним за анексію Криму або дестабілізацію України, або що вони отримували вигоду від цих осіб», – йдеться у заяві.

Апеляція може бути подана протягом двох місяців і 10 днів з моменту повідомлення про рішення.

Що відомо про Фрідмана

59-річний Міхаіл Фрідман є уродженцем Львова і засновником відомого джазового фестивалю у Львові.

В Україні російський олігарх донедавна активно вів бізнес. Він є співвласником IDS Group Ukraine – «дочки» міжнародної групи IDS Borjomi International, що входить до «Альфа-груп» (води «Моршинська» та «Миргородська», експорт «Боржомі»).

До «Альфа-груп» входить й мережа банків «Альфа Банк», які після повномасштабного вторгнення РФ перейменували на «Сенс Банк». Ребрендинг не допоміг, бо цей банк уряд 21 липня 2023 року дозволив націоналізувати.

Також Фрідману належить частка мобільного оператора «Київстар».

Російський Forbes оцінював статки Міхаіла Фрідмана у 15,5 млрд доларів. Також його вважають 11 найбагатшою людиною у Великій Британії.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну Фрідман засудив. Влітку 2022 року стало відомо, що він хоче отримати українське громадянство, перереєструвати свої основні активи до України і таким чином спробувати обійти міжнародні санкції.

У липні 2023 року Україна ввела санкції проти Міхаіла Фрідмана, його бізнес-партнерів та ще низки осіб.

6 жовтня 2023 року суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. Вони входять до оточення путіна та причетні до «схем» масштабного фінансування збройної агресії рф.

Через зв’язок із режимом РФ на Фрідмана ввели санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, а також у США. Таким чином активи олігарха

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *